Moskva Rusija
Profimedia.rs
Moskva Rusija

Profimedia.rs

Moskva Rusija, Foto: Profimedia

Rusija striktno poštuje tačke Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara majka Pompea i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga o realizaciji Moskve tačaka ovog dokumenta.

- Rusija se striktno pridržava tačaka Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa. Američka strana to zna - naglasila je Zaharova.

Zamenik predsednika tog komiteta Jurij Švitkin je za Sputnjik rekao da izlazak SAD iz Sporazuma narušava stabilnost u Evropi.

- Kroz dva meseca će biti narušeni stabilnost i mir. To može na kraju da dovede do eskalacije napetosti na Starom kontinentu. Evropske države će postati taoci nepromišljene i neodgovorne politike SA po tom pitanju - izjavio je Švitkin.

Pročitajte još:

- Mi nikad nismo izlazili iz Sporazuma, ali u slučaju izlaska SAD moraćemo da preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo napravili balans snaga. Naravno, mi nismo za to, ali ako budemo imali samo jednu opciju, mi ćemo je realizovati - naglasio je poslanik.

On je skrenuo pažnju na to da su upravo SAD jedina potpisnica sporazuma koja ga i krši.

Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo saopštio da će Vašington obustaviti ispunjavanje svojih obaveza iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, ako se Rusija u narednih dva meseca ne vrati njegovoj realizaciji.