Migranti
Shutterstock
Migranti

MUP Srbije

Migranti, Foto: MUP Srbije

Danska je postala prva evropska država koja je poručila migrantima na njenoj teritoriji da moraju da se vrate u zemlju porekla, ističući da je tamo za njih sada bezbedno.

Ova skandidavska zemlja ukinula je boravak za čak 94 građana iz Sirije, poručivši da je prestonica Damask sada grad u kom može da se odvija normalan život.

Migranti neće biti prisiljeni da se odmah vrate u svoju matičnu državu, već će biti poslati u kampove, što pojedine grupe za zaštitu ljudskih prava ocenjuju kao pritisak Vlade da ih na neki način natera da krenu put Sirije.

Danski ministar za imigraciju Matijas Tesfaje istakao je da je ova zemlja bila iskrena od samog početka prema migrantima.

- Jasno smo im stavili do znanja da je dozvola boravka privremena i da se ona može povući ako im zaštita više nije potrebna - poručio je Tesfaje.

Premijerka Danske Mete Fredriksen obećala je da će za one koji traže azil u ovoj zemlji važiti nulta tolerancija, prenosi Dejli mejl.

Pre Danske, Nemačka je takođe govorila o povratku migranata u svoju rodnu zemlju, međutim to se odnosilo samo na one koji su na teritoriji te države izvršili krivična dela.

Migranti

Shutterstock

Migranti, Foto: Shutterstock

Procena ove skandidavske zemlje je da je Damask bezbedan grad, i da se mogu vratiti svi koji su zatražili azil. Ipak, u ovoj bliskoistočnoj azijskoj državi rat i dalje traje, manjeg intenziteta, ali sa veoma nestabilnim primirjem.

Islamska država oslabila

Sirija se raspala na četiri zone, gotovo da godinu dana nema većih konfilakata, ali stanje na frontu nikako nije uzdanica mira.

Severoistok zemlje kontrolišu Kurdi, uz podršku Amerike, a na tom delu nalaze se i snage predsednika Bašara al Asada, kojoj "leđa" čuva Rusija.

Na severozapadu raspoređena je proturska policija, dok je region Idlib i dalje u rukama pobunjenika.Islamska država je znatno oslabljena, gotovo bez većeg uticaja, ali i dalje predstavlja opasnost u pojedinim predelima, uglavnom u individualnim terorističkim akcijama.

Arapsko proleće

Sirijski građanski rat počeo je 15. marta 2011. godine, kao nastavak Arapskog proleća, pobunjeničkog talasa koji je zahvatio sever Afrike i Bliski istok. Uzrok je bila želja opozicije da svrgne lidera Bašara al Asada, a pored međunarodne zajednice učešće su uzele i mnogobrojne terorističke organizacije, poput ISIS-a i Hezbolaha.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Pera

03.03.2021 22:11

Svako ko im je pomogao da se docepaju Evrope je kriminalac i svakako treba kad tad da završi u zatvoru i plenidba imovine. Sve drugo su priče njihovih službenika.

vuk

03.03.2021 22:11

Bravo, Srbijo ponovi za Danskom.