Bolnica
Alo!/ Rajko Ristić

 

bolnica

Tanjug

bolnica, Foto: Tanjug

Novi virus pripada istoj grupi kao i zloglasni SARS (teški akutni respiratorni sindrom), koji je 2002. i 2003. odneo 650 života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu.

Muškarac, star 69 godina, umro je sada u Vuhanu, u kome je prošlog meseca bolest prvi put otkrivena. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zastojem rada više organa.

Prema najnovijim informacijama, u Kini je trenutno najmanje 41 osoba obolela od misterioznog virusa, a među njima je pet u teškom stanju. Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gde se nude, pre svega, riba i plodovi mora.

Gradske vlasti potvrđuju da su uzorci uzeti sa te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa. Na pijaci u Vuhanu, osim ribe, prodavane su i druge žive životinje, ko što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacija upućuje na mogućnost da se virus mogao preneti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-om.

Takođe, dva slučaja iste bolesti otkrivena su na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti pre hospitalizacije boravili u Vuhanu.