Tunel
Youtube printscreen
Tunel

Youtube printscreen

Tunel, Foto: Youtube printscreen

Vojnici britanske jedinice za specijalne operacije SAS svedoče da nikada neće zaboraviti monstruozne prizore koje su zatekli u tunelima koje su džihadisti iskopali ispod Baguza, poslednjeg mesta pod njihovom kontrolom na istoku Sirije, prenosi Dejli star.

Pročitajte još:

Među obezglavljenim telima nesrećnih žena, bilo je i ubijenih džihadista koje su, kako se pretpostavlja, komandanti Islamske države optužili za izdaju i likvidirali.

"U poslednjim časovima njihove borbe, kada je bilo jasno da su poraženi, džihadisti nisu znali za granice svireposti. Napravili su pokolj ovih mučenih žena kao konačni čin svoje izopačenosti i ostavili njihove glave iza sebe kao poruku nama kada uđemo u Baguz" rekao je jedan od izvora britanskog lista.

Preporučujemo i ovo:

On je dodao da su jezivi prizori koje su zatekli u mreži tunela podsećali na scene iz filma Apokalipsa danas.

On je objasnio da je konačna bitka za poslednje uporište džihadista počela 9. februara i da je u prva dva dana ubijeno 37 džihadista a 19 neprijateljskih pozicija uništeno.

"Među tim pozicijama je bio i glavni džihadistučki operativni centar u džamiji u Baguzu, koji je uništen 11. februara. Nakon toga teroristi su bili saterani u podzemne tunele ali smo pomoću dronova uspeli da identifikujemo ulaze u njih", rekao je izvor iz SAS jedinice na terenu.

Više od 1.00 civila je evakuisano iz Baguza što su džihadisti iskoristili za kupovinu vremena u podzemnim tunelima. Među evakuisanima je bilo i terorista prerušenih u žene, ali su otkriveni i uhapšeni.

Čisteći mrežu podzemnih tunela, Sasovci i snaga SDF koje su ušle u Baguz, naišle su na mrežu nagaznih mina i povezanog eksploziva. Za uklanjanje tih zamki bilo je potrebno, kako kaže, još nekoliko dana tokom kojih je ubijeno još 26 terorista Islamske države.