Teslin vremeplov
Promo

Istraživači rangiraju 140 gradova u odnosu na niz faktora, uključujući političku i socijalnu stabilnost, kriminal, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Na tabeli je najviše "napredovao" Mančester u odnosu na bilo koji drugi evropski grad. Sada je na 35. mestu, što je poboljšanje za 16. mesta.

Crkva Sveti Sava Beč

Wikipedia

Crkva Sveti Sava Beč, Foto: Wikipedia

 

Mančester se tako našao 13 mesta ispred Londona, što je najveći jaz između ova dva grada, od kada je istraživanje počelo pre dve decenije.

Ekonomist je saopštio da je Mačester toliko skočio na rang listi zbog veće sigurnosti.

Elastičnost

Istraživanje je prošle godine kritikovano zbog pada Mančestera na listi, nakon napada u Mančester Areni, kada je ubijeno 22 ljudi.

Beč, tramvaj

Profimedia

Beč, tramvaj, Foto: Profimedia

 

Ove godine je urednica istraživanja Roksana Slavčeva izjavila je da je Mančester "pokazao da može da se oporavi od nedavnog terorističkog napada, koji je doveo u pitanje sigurnost grada".

Slavčeva je rekla da je bezbednost takođe poboljšana u "nekoliko zapadnoevropskih gradova", a to što je Beč zauzeo prvo mesto je pokazatelj "relativnog povratka stabilnosti u Evropi".

Prema istraživanju, skoro polovina gradova je zabeležila poboljšanje na rang listi tokom prethodne godine.

Melburn, koji je na drugom mestu prema ovogodišnjem istraživanju, prethodno je bio na vrhu sedam godina.

Druga dva australijska grada takođe su se našla u ovogodišnjih top deset, Sidnej i Adelejd.

Na drugom kraju liste, u ratu razoren Damask u Siriji je najmanje poželjan grad za život na svetu. Slede ga Daka u Bangladešu i Lagos u Nigeriji.

Knez Mihailova barikade

Alo!/Marko Đoković

Knez Mihailova, Foto: Alo!/Marko Đoković

 

Zločini, građanski nemiri, terorizam ili rat odrazili su se jako na deset gradova u kojima je najteže živeti, rekli su iz Ekonomista.

Na spisku od 140 gradova našao se i Beograd, koji je zauzeo 82. mesto po kvalitetu života, preneo je "Dejli mejl".