Nikolas Maduro
AP Photo/Ariana Cubillos
Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Sjedinjene Američke Države pripremaju nedopustivu provokaciju na kolumbijsko-venecuelanskoj granici, prikrivenu isporučivanjem humanitarne pomoći. Provokacija je planirana za 23. februar, izjavio je tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Pročitajte još:

- Očigledno je da su naše američke kolege u nekakvom provokacionom zanosu i da sada pripremaju nedopustivu, nesumnjivu provokaciju na kolumbijsko-venecuelanskoj granici, planiranu za 23. februar. Oni su se suviše zaneli i odlučili da se bave insinuacijama i širenjem lažnih vesti direktno u Savetu bezbednosti - rekao je Poljanski.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN 21. februara posvećeno je situaciji u Centralnoafričkoj Republiici. Vršilac dužnosti stalnog predstavnika SAD pri Savetu bezbednosti UN Džonatan Koen spomenuo je Rusiju u negativnom kontekstu, podsetivši na ruske novinare koji su tamo poginuli i ponovio izmišljenu priču o tome da su vojni instruktori iz Rusije mučili trgovca.

Preporučujemo još:

Ranije je venecuelanska opozicija objavila da će isporuke humanitarne pomoći toj zemlji, uz podršku SAD, početi 23. februara. Centri za prikupljanje pomoći nalaze se u kolumbijskoj Kukuti, brazilskoj državi Rorajma i na ostrvu Kjurasao. Vlada predsednika Venecuele Nikolasa Madura kategorički odbija da dozvoli isporučivanje te pomoći na teritoriju zemlje. Venecuelanske vlasti su već zatvorile granicu s Malim antilskim ostrvima i kopnenu s Brazilom.