PRITISAK NA IRAN Oglasio se Hajko Mas, evo šta traži od Teherana

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas danas je apelovao na Iran da prihvati diplomatske savete koji dolaze sa Zapada, kako bi sačuvao dogovor iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine

Hajko Mas
Hajko Mas, Foto: EPA

Mas je optužio Teheran za dalje skrivanje transparentnosti koja se traži od Irana po dogovoru iz 2015. godine, nakon čega je Iran počeo da zabranjuje međunarodne inspekcije da posećuju nuklearne objekte u utorak.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je izvestila da je Iran dodao 17,6 kilograma obogaćenog uranijuma od 20 odsto u svoje zalihe i da je premašena čistoća za 3,67 odsto po prethodno utvrđenom dogovoru.

"Na kraju krajeva, Iran mora da shvati da je važno da se smire tenzije i da prihvati ponudu za diplomatsko rešenje koje je na stolu, uključujući i onu iz SAD", kazao je Mas.

Iransko kršenje sporazuma predstavlja ozbiljan problem za predsednika SAD Džoa Bajdena, koji želi da poništi Trampovu odluku o izlasku Amerike iz nukelarnog sporazuma pre tri godine, nakon čega su uvedene ekonomske sankcije Iranu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi