Princeza Ana
EPA
Princeza Ana

EPA

Princeza Ana, Foto: EPA

Ana je rođena 15. avgusta 1950. godine kao drugo dete i jedina ćerka kraljice Elizabete i princa Filipa.

Svog prvog supruga Marka Filipsa upoznala je na konjičkim trkama, a za njihovo venčanje se može reći da je bilo bajkovito. Ono se desilo 1973. godine, bilo je prikazano na televiziji, a kažu da ga je gledalo 500 miliona ljudi. Njih dvoje su su dobili sina i ćerku, rastali su se 1989. godine, a zvanično razveli tri godine kasnije.

Princeza Ana je prva članica kraljevske porodice koja se takmičila na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu. Za jahanje je nagrađivana pa kod kuće ima zlatnu te dve srebrne medalje, a trenutno je članica Međunarodnog olimpijskog odbora i predsednica Britanskog olimpijskog odbora.

Princeza Ana

EPA

Princeza Ana, Foto: EPA

Zanimljivo je da se odrekla svoje titule, a njenja ćerka Zara i Piter takođe nisu plemići, ona je odlučila da njen život ne bude nalik na klasičan život osobe iz kraljevske porodice. Njena ćerka posebno ističe da je ponosna na to.

- Srećna sam što su moji roditelji odlučili da nećemo imati titule i odrasli smo bez tog tereta – izjavila je Zara pre par godina za Tajms.

Zanimljivo je da se posle prvog braka, Ana ponovo udala. Ovaj puta nije bilo u pitanju raskošno venčanje, nego mala skromna ceremonija u Škotskoj, njen drugi izabranik bio je Timoti Lorens koji bio lični asistent njenoj majci. Oni nisu mogli da se venčaju u Londonu, jer tada to "pravila" nisu dozvoljavala.

Ipak, najzanimljiviji momenat u njenom život je pokušaj otmice u kojem je pokazala neverovatnu hrabrost.

To se desilo 1974. godine dok se vozila prema svom domu. Mentalno oboleli 26-godišnjak Ajan Bel presreo je auto u kojem je princeza bila sa svojim suprugom i pomoćnicom. Imao je dva pištolja i namera mu je bila da oteme princezu kako bi tražio otkupninu od dva milona funti. 

Princeza Ana

EPA

Princeza Ana, Foto: EPA


Princeza Ana je priča za sebe!

1. Princeza Ana nikad svoje roditelje nije zvala "mama" i "tata", već isključivo "kraljica" i "vojvoda".

2. Mrzi da se rukuje i nikad nikome ne pruža ruku, drži se na distanci koliko god je u prilici. "Teorija je da se ne možeš rukovati sa svima na tim događajima pa nemoj ni da počinješ. Uvek sam se držala toga, ali vidim da kod drugih nije tako. Uostalom, smatram da je rukovanje potpuno apsurdno", rekla je Ana.

3. Ceo život se osećala da je u senci roditelja i brata, budućeg kralja! "Kad smo bili tinejdžeri na turneji s kraljicom uvek smo znali da ljudi ne aplaudiraju nama. Isprva je bilo teško, ali navikla sam se da sam u senci, ona druga, koja nije u centru pažnje", kaže Ana.

4. Princeza Ana je davne 1973. godine odlučila da se odrekne titule lejdi, i tako i svojoj deci Piteru i Zari uskrati kraljevske titule. "Pretpostavljam da im je bilo lakše, i mislim da bi se mnogi složili kako postoje razni problemi koji dolaze s titulom", izjavila je.

5. Kamila, žena princa Čarlsa, živi u strahu od princeze Ane i to zbog jedne stvari: Ana je ne podnosi! A zašto? Naime, pre nego se udala, princeza Ana je bila u ljubavnoj vezi sa Kamilinim prvi suprugom Endruom Parkerom.

Dok je pokušavao doći do princeze, pucao je na policajca, vozača i novinara.

Princeza Ana je uspela da izbegne otmicu i bilo kakvu povredu zahvaljući tome što je ostala potpuno smirena dok je razgovarala s njim.

- Otvorio je vrata i zapravo smo imali raspravu o tome gde ćemo ili nećemo otići. Rekao je da moram da idem s njim, ne sećam se da li je rekao zašto. Rekla sam mu da stvarno ne želim. Trudila sam se biti jako ljubazna jer sam zaključila da nema potrebe da budem previše bezobrazna u toj fazi. Nakon toga smo imali smirenu raspravu oko činjenice da ja ne planiram da idem nigde sa njim i da bi bilo bolje kad bi samo otišao i da svi zaboravimo na to što se dogodilo – otkrila je Ana u jednom intervjuu.

Bela je uhvatila policija, dok je pokušavao da pobegne sa mesta događaja.

Pre dve godine je otkriveno kako je princeza Ana najzaposlenija na kraljevskom dvoru. Te godine se 455 puta pojavila na kraljevskim zaduženjima u Engleskoj, 85 puta van države, što znači da je odradila 540 angažmana u 365 dana.

"Afera između Endrua i Ane nije uspela, ali mislim da su se jako voleli. Štaviše, mislim da se i dalje vole. Smatram da su oduvek imali problema zbog afere sa Endruom", kaže izvor blizak kraljevskoj porodici.