avion
Shutterstock
avion

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pilot heroj Britanije koji je spasio svoju porodicu nemačkog bombardovanja i preživeo da nacisti obore njegov avion nakon što se pridružio RAF-u 17. je po redu umrli Britanac od koronavirusa. Umro je u 96. godini starosti.

Heroj RAF-a Džon Mur proveo je u Drugom svetskom ratu vreme spasivši mnoge živote, uključujući i svoju sestru za vreme bombardovanja Liverpula, a pre nego što je navršio 18 godina, već se prijavio da bude pilot.

avion

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Njegova posada od šest vazduhoplovaca preletela je 27 misija nad Evropom pre nego što je njihov "Lancaster" pogođen u neprijateljskoj vatri i pao u oblasti Linkolnšajr. Tom prilikom su poginula dva člana posade, a troje ih je teško povređeno.

avion

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ali Džon je uspeo da preživi pad i proveo je mesec dana u bolnici oporavljajući se. Međutim, umro je od korona virusa u svojoj starosti, 96. godini života.

Komšije i prijatelji heroja Džona sada su odali počast "divnom čoveku" koji je bio "zadivljujuće pameti". Umro je u bolnici Princeza od Velsa u Bridžendu u Južnom Velsu 28. marta nakon što mu je dijagnostikovan koronavirus.

korona virus

EPA

Foto: EPA