KGB
Shutterstock
KGB

Shutterstock

KGB, Foto: Shutterstock

Legendarni sovjetski obaveštajac i heroj Rusije Aleksej Botjan, koji je rukovodio operacijom oslobođenja poljskog grada Krakova u januaru 1945. godine, umro je u 104. godini.

„Nema više Alekseja Nikolajeviča Botjana”, saopštio je šef Biroa za štampu Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Ivanov. Prošlog ponedeljka Botjan je proslavio svoj 103. rođendan.

Aleksej Botjan je dočekao Drugi svetski rat 1. septembra 1939. godine u redovima poljske vojske u sastavu protivavionske odbrane. Svoju ratnu karijeru je počeo prvog ratnog dana, oborivši nemački „junkers”, a tokom odbrane Varšave oborio je još dva.

Zatim je Poljska kapitulirala, deo vojske u kojem je on služio se predao Crvenoj armiji, koja je pre toga oslobodila zapadne teritorije Belorusije i Ukrajine od okupacije Poljaka kako ne bi pale u ruke fašistima. Tako je Botjan postao sovjetski građanin.

Početkom Drugog svetskog rata upisali su ga u obaveštajnu školu u sastavu OMSBON-a (Posebna motorizovana streljačka brigada za posebne namene), gde je bio obučen da sprovodi operacije prebacivanja na teritoriju pod privremenom opsadom fašista.

U školi je proveo pola godine, a za vreme odbrane Moskve tokom praktičnih vežbi prošao je i vojnu praksu, učestvujući u operacijama iza leđa protivnika u Podmoskovlju.

U sastavu obaveštajno-diverzantskog odreda 1943. godine je pod komandom kapetana državne bezbednosti Viktora Karasjeva poslat u region ukrajinskog grada Ovruč u Žitomirskoj oblasti.

U septembru 1943. godine je pod direktnim rukovodstvom Botjana izvršena operacija proboja Ovručke lokalne administracije u momentu kad su tamo bili okupljeni predstavnici inspekcije i specijalci za borbu protiv partizana, pristigli iz Nemačke. U toj akciji je poginulo oko 80 nemačkih oficira.

U januaru 1945. godine je „poručnik Aljoša” (tako su Botjana oslovljavali lokalni stanovnici) izvršio operaciju koju smatra najvećim podvigom u svom životu. Uspeo je da sazna za nameru fašista da sruše branu na reci Dunajec, usled čega bi voda zaustavila napredovanje sovjetske vojske. Istovremeno, opasnost od poplave je pretila i poljskom gradu Krakovu. Botjanova grupa je uspela da minira skladište oružja i municije, koje je bilo smešteno u Jagelonskom dvorcu, i nacistički planovi su bili u potpunosti uništeni.

Nakon rata, Aleksej Botjan je nastavio da radi u Spoljnoobaveštajnoj službi kao ilegalni obaveštajac. Kasnije je pomogao u formiranju specijalne jedinice Spoljnoobaveštajne službe KGB sovjetskog „Vimpela”.

Desetog maja 2007. godine zbog operacije odbrane Krakova Alekseju Botjanu je ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina dodeljeno zvanje Heroja Rusije.

Tagovi