Leonard Bejli
Youtube printscreen
Leonard Bejli

Youtube printscreen

Leonard Bejli, Foto: Youtube printscreen

Leonard Bejli, hirurg koji je otvorio novo poglavlje u medicini presadivši novorođenoj devojčici srce pavijana i zbog toga pretrpeo gomilu kritika, preminuo je nakon dugogodišnje borbe sa rakom u 76. godini.

Bejlijeva odluka da srce majmuna veličine oraha presadi 12 dana starom novorođenčetu izazvala je veliki međunarodni interes i pokrenula mnogo moralnih i etičkih pitanja o korišćenju životinjskih srca, bubrega i drugih organa za presađivanje ljudima.

Kritika je bilo toliko da presađivanje organa sa drugih vrsta nije do danas postalo standard u medicini.

Bejlija, hirurga iz kalifornijskog gradića Lome Linde, ta operacija 1984. pretvorila je u vodeći svetski autoritet u transpantaciji srca. Doktor iz malog grada iznenada je postao međunarodno poznat kao vešt i hrabar hirurg koji je spreman da ruši barijere.

Ali, za to je platio visoku cenu.

Oštro su ga kritikovale i kolege iz struke, ali i aktivisti za zaštitu životinja. Opasnost je bila tolika da su mu sugerisali da na jednom skupu u Loma Lindi, gde je trebalo da govori o operaciji, nosi pancir. Na kraju je odustao od tog predavanja.

Čak je i Kristijan Barnard, južnoafrički hirurg koji je redefinisao medicinske priručnike sa prvom svetkom transplantacijom srca, rekao da je Bejli operacijom na devojčici otišao predaleko.

Beba je težila jedva nešto više od dva kilograma kada su lekari zaključili da će verovatno da umre od sindroma, odnosno jedne vrste srčane mane koju je bilo nemoguće ispraviti rekonstruktivnom hirurgijom.

KBC

Tanjug/ Sava Radovanović

Bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Budući da nije imao srce novorođenčeta, Bejli se odlučio na radikalan potez i uzeo srce primata, pavijana po imenu Gubers.

Iako je devojčica umrla 21 dan posle, operacija je doživljena kao revolucionarna.

- Sa mnogo osećaja se govori o srcu, ali to je zapravo samo pumpa. Duša nije u srcu, duša je u mozgu - rekla je majka devojčice u jednom intervjuu.

Leonard Li Bejli rođen je 1942. u Takomi i nakon završetka koledža upisao je medicinski fakultet u Lomi Lindi. Specijalizovao se u pedijatrijskoj bolnici u Torontu i tamo svedočio kako su mnoga, inače, zdrava deca, umirala od urođenih srčanih mana.

- Tih dana roditeljima su govorili ili da ostave dete da umre u bolnici ili da ga odvedu da umre u svom domu - rekao je Bejli 2009. godine.

Bejli je u bolnici izveo 375 transplantacija srca novorođenčadi, uključujući i onu prvu sa novorođenčeta na novorođenče. Jedno od dece koje je spasio krenulo je kasnije njegovim stopama.

Priznao je "katastrofalnu" odluku da uzme srce pavijana koji je imao drugačiju krvnu grupu od devojčice. Ona je bila krvna grupa 0, a pavijan AB.

- Da je beba imala krvnu grupu AB, danas bi bila živa - rekao je on.