Ardern
EPA
Ardern

EPA

Foto: EPA

Kako je rekla, cilj joj je zaustaviti menstrualno siromaštvo, te će vlada platiti uloške i tampone koji će biti podeljeni u školama.

"Želim da podržim mlade ljude da nastave edukaciju", poručila je, a njen potez pozdravili su milioni na društvenim mrežama.

Na Novom Zelandu, oko 95 hiljada djevojčica, uzrasta od devet do 18 godina, ostaju kući za vreme menstruacije jer ne mogu priuštiti higijenske proizvode.

Ardern se zarekla da će ovo promeniti.

Menstrualno siromaštvo je stvarno i ozbiljno pitanje, koje utIče na živote stotine hiljada devojčica i žena, koje ili ne mogu priuštiti odgovarajuće higijenske proizvode ili ih ne mogu kupiti. U pojedinim slučajevima, ovo vodi do produženog nošenja ovih proizvoda što može uzrokovati infekciju, toksični šok i, retko, smrt.

Novi Zeland će u ovu inicijativu uložiti oko 4,4 miliona KM, a plan je da u nju budu uključene sve škole do 2021.

"Naš plan da smanjimo siromaštvo među decom u periodu od deset godina, čini razlike, ali imamo još mnogo toga da uradimo. Pogotovo sad, kad imamo porodice koje su teško pogođene pandemijom COVID-a", rekla je Ardern.

Kako navode brojni korisnici društvenih mreža:



Komentari (1)

Vlada

06.06.2020 11:21

Ovaj detalj menja kompletnu moju sliku o Novom Zelandu. Otvorise mi oci ovom vescu. Na ovom primeru se vidi da smo bili u zabludi da je Novi Zeland raj na zemlji. Doduse,mozda samo ostaje po lepotama prirodnim.