Li Kećijang
Shutterstock
Li Kećijang

Shutterstock

Li Kećijang, Foto: Shutterstock

"Kineska ekonomija može ove godine da ostvari rast, a očekujemo da će se iduće godine (ekonomske) aktivnosti oporaviti u prihvatljivom rasponu", rekao je Li na konferenciji za novinare sa liderima šest vodećih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, uključujući Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond, prenosi Rojters.

Kineska ekonomija, druga po veličini u svetu, zabeležila je rast od 0,7 posto u periodu januar-septembar 2020. na međugodišnjem nivou, pri čemu je BDP u trećem kvartalu porastao za 4,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Da li će Kina prestići SAD?

 

„Nastavićemo sa još većim otvaranjem tržišta i apsolutno nećemo juriti za trgovinskim suficitom“, dodao je Li, insistirajući na tome će Kina jednak naglasak staviti na uvoz i izvoz jer želi da postigne ravnotežu u trgovini.

Peking će, kako je dodao, omogućiti da potrošnja igra "vodeću ulogu", dok će investicije imati "delotvorniju ulogu".

Kina je ove godine predstavila strategiju „dvojne cirkulacije“ kako bi smanjila zavisnost od prekomorskih tržišta i tehnologija u svom dugoročnom razvoju. Zemlja je saopštila da će se u razvoju oslanjati uglavnom na "unutrašnji cirkulaciju", odnosno na domaći ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, podržan inovacijama i unapređenjem privrede.

Li je u obraćanju na okruglom stolu sa liderima šest svetskih institucija, na kojem je učestvoval i Svetska trgovinska organizacija (STO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), poručio da će Kina nastaviti da sprovodi aktivnu fiskalnu politiku i stabilnu monetarnu politiku, prenosi Rojters.