Saad Hariri
Tanjug/AP
Saad Hariri

Tanjug/AP

Saad Hariri, Foto: Tanjug/AP

- Idem u Palatu Babda da podnesem ostavku vlade predsedniku Republike - rekao je Hariri u kratkom televizijskom obraćanju.

Njegova objava naišla je na uzvike odobravanja demonstranata koji su slušali direktan prenos na mestima okupljanja, prenose agencije. On je ovom objavom popustio pred zahtevima demonstranata koji gotovo dve nedelje organizuju protste širom zemlje.

Saad je u tri mandata vodio vladu nacionalnog jedinstva, koja uključuje i neke od njegovih političkih protivnika, manje od dve godine. Poslednjih meseci zemlja je zabeležila naglo ekonomsko pogoršanje, rastući dug i povećane cene. Vlada je 17. oktobra predložila uvođenje poreza na pozive Vocapa zajedno sa drugim merama štednje što je izazvalo proteste u celoj zemlji koji su je paralizovali.

PROČITAJ JOŠ:

Liban je u zastoju od kada su počeli protesti. Banke i škole zatvorene su 12 dana, a demonstranti su blokirali glavne puteve zemlji.

"Otmica Haririja"

Saad Hariri našao se u nebranom grožđu pre dve godine kada su ga pozvali iz Rijada da dođe u posetu. Ne sluteći šta se sprema, kako su tada pisali svetski mediji, otišao je ležarno obučen u prijateljsku posetu međutim, ceo svet je uskoro bio na nogama.

Svoju vlast u Saudijskoj Arabiji tek je počeo da učvršćuje aktuelni lider Mohamed bin Salman, čovek koji je sklopio jak savez sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara vrednih sporazuma o vojnom naoružanju, nafti i transportu.

Samit G7, Emanuel Makron

Tanjug/AP

Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Ne bi li ojačao svoj uticaj na Bliskom istoku, bin Salman je tada pokušao da istisne Hezbolah, tradicionalnog iranskog saveznika, iz Libana, gde već godinama imaju ključnu ulogu.

Kao grom iz vedra neba oglasio se Hariri iz Rijada gde je objavio da podnosi ostavku. Vest koju niko nije očekuvao odjeknula je širom sveta, a da sve bude čudnije Saad nikako nije uspevao da se vrati kući iz državničke posete, što su mnogi protumačili kao "otmicu" od strane vlasti u Ruijadu.

Povređeni na sve strane!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 29.10.2019. 15:21 - 29.10.2019. 15:32 Užas! udarna vest, alo, vest, Foto: Alo * Turska vojska napala je rusku * Za sada je šest osoba povređeno * Situacija sve gora Šest osoba je povređeno tokom granatiranja pograničnog punkta Darbasija na severozapadu sirijske provincije Haseka, dok se tamo nalazila kolona ruske vojne policije, javila je sirijska državna televizija.

Zvanični Rijad je to negirao, a u sve su se umešale u vodeće zapadne sile. Tako je francuski predsednik Emanuel Makron odmah pozvao Saada da poseti Francusku, zemlju koje je Liban dugo držala kao koloniju, ne bi li ga izvukao iz "zagrljaja" Saudijske Arabije. Poseta se i dogodila, ali su svi primetili da su deca Haririrja ostala u Rijadu, što je izazvalo novi talas sumnje i špekulacija u medijima šta bi to moglo da znači.

Bez mnogo informacija o tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, Hariri je uskoro objavio da se vraća kući i da povlači ostavku. U iznenađujuće pomirljivom komentaru iz predsedničke palate, Hariri je tada rekao da u prvi plan stavlja interese Libana i da se raduje "pravom partnerstvu" sa predsednikom.

BONUS VIDEO: