Parada Severna Koreja
Tanjug/AP
Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Grupa vojnika koja je prekršila karantin nakon što je pretrpela simptome slične simptomima COVID-19 suočila se sa oštrom kaznom zbog kršenja propisa Severne Koreje o kontroli bolesti, saznaje "Daily NK", zvanično glasilo te zemlje.

- Vojnici su bili u karantinu u vojnom domu koji je vodila državna pogranična komanda u Pjongsongu (Južna Pjonganska provincija) početkom maja - navodi se u tekstu

Oni su imali povišene telesne temperature nakon što su otputovali u pograničnu zemlju radi posla kao trgovci povezani sa graničnom komandom države.

- Nisu praktikovali socijalno distanciranje tokom vremena u karantinu, čak su se sreli i sa članovima porodice i otišli ​​su u restoran - rekao je izvor, dodavši: "Oduzeto im je vojno zvanje i članstvo u partiji."

Neobično je da vojnici budu i otpušteni i izbačeni iz partije zbog kršenja propisa o kontroli bolesti, navodi izvor.

Čini se da se oštra kazna odražava u ozbiljnosti, jer se prioritetno ističe da Severna Koreja ima rigorozan kriterijum u smislu propisa o kontroli bolesti.

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

"Daily NK" je ranije ovog meseca izveštavao da se čak i visoki vladini službenici suočavaju sa kaznom zbog kršenja propisa o kontroli bolesti.

- Većina Severnih Korejaca razume da će i najmanje odstupanje od pravila dovesti do kazne čak i za zvaničnike stranke na nivou provincije - dodaje se.

Severnokorejski državni mediji više puta su naglašavali važnost poštovanja propisa koje donosi Centralni narodni odbor za javno zdravlje u zemlji i upozoravali da će svako kršenje propisa o kontroli bolesti dovesti do kazne.

Severna Koreja je početkom prošlog meseca najavila da će nacionalni sistem za kontrolu bolesti u državi biti održavan sve dok COVID-19 ne bude iskorijenjen globalno.