Demonstracije Venecuela
EPA/Jodson Alves
Huan Gvaido

EPA/Leonardo Munoz

Huan Gvaido, Foto: EPA/Leonardo Munoz

Uredbu je predao parlamentu njegov predsednik Huan Gvaido, ujedno i samoproglašeni privremeni predsednik kojeg je priznalo pedesetak zemalja.

Pročitajte još:

 

Struje i dalje ima samo mestimično

Uprkos polakom vraćanju struje u nekoliko četvrti u Karakasu, stanje je i dalje haotično za većinu stanovništva: teško je domoći se hrane i vode po prihvatljivoj ceni.

Struje u većini zemlje i dalje ima samo mestimično nakon što je nestala u četvrtak, a predsednik Nikolas Maduro za to je okrivio sabotažu glavne hidroelektrane u zemlji uz podršku SAD.

Demonstracije Venecuela

EPA/Jodson Alves

Demonstracije Venecuela, Foto: EPA/Jodson Alves

Njegovi kritičari insistiraju da je to posledica više od deset godina korupcije i lošeg upravljanja.

Ne zna se razlog

Vlasti još nisu objasnile zašto je došlo do nestanka struje i kada bi uzrok mogao biti otklonjen.

Preporučujemo i ovo:

 

Ministar za informisanje Horhe Rodriges najavio je da će, po nalogu predsednika Madura, i utorak biti proglašen neradnim danom, što znači da će danas biti obustavljene školske i poslovne aktivnosti.

Po ustavu, proglašavanje stanja uzbune - što je faza koja prethodi vanrednom stanju - teoretski otvara vrata dopremi humanitarne pomoći koja se nalazi na granici s Venecuelom i koju blokira vlada jer tvrdi da je to zamaskirani pokušaj američke vojne intervencije.

Gvaido pozvao narod na protest

Lider opozicije Huan Gvaido pozvao je pristalice da danas izađu na nove proteste.

- Zakazujemo mobilizaciju za sutra. Venecuelanci će izaći na ulice, tražeći poštovanje naših prava - rekao je Gvaido u ponedeljak u govoru u skupštini prenošenom preko aplikacije Periskop.

 

Protesti su zakazani za tri sata posle podne, prenosi TAS S.

- Moramo da održimo jedinstvo i stabilnost. Venecuela će okončati vrlo uskoro uzurpaciju vlasti - poručio je lider opozicije.