Razarač američke ratne mornarice
printscreen youtube
Razarač američke ratne mornarice

printscreen youtube

Foto: printscreen youtube

Današnji dan, nedelja, ključni je za buduće odnose između Evropske unije i Velike Britanije.

Evropski parlament je već stavio do znanja da od nedelje uveče više neće biti vremena za ratifikaciju dogovora.

Pregovori se poslednjih dana i dalje užurbano vode, ali su i Boris Džonson i Ursula fon der Lajen pesimisti. Zapinjalo je mnogo oko kontrolnih punktova s Irskom, ali su se kola, na kraju, slomila na - ribolovu.

Sa svojih 15.000 kilometara obale, Velika Britanija je, kao ostrvo okruženo vodama, raj za ribolovce.

Ovde, prema podacima s druge strane Lamanša, 60 odsto ribe love stranci.

Ostatak EU pretenduje da se radi o oko 40 odsto. U svakom slučaju, u pitanju su ogromne količine.

VOJSKA ČUVA "KRUNU"

Kao vrhunac, stižu pretnje iz Londona da će, ukoliko ne bude dogovora, sopstvene granice od Nove godine braniti vojskom. Već su u tu svrhu spremna četiri broda duga 80 metara iz britanske vojne mornarice. U predostrožnosti su i helikopteri, kao i 14.000 vojnika!

 Belgijski ribari imaju od 70 do 80 odsto svog ulova u britanskim vodama. Francuski, oko 30. Ali, ribari iz nekih gradova najvećeg britanskog suseda, poput Bulonja na Moru ili Lorijana, ostvaruju "tuđinski" ulov i do 90 odsto! Ribari iz ostatka EU love pet puta više u britanskim vodama nego obratno.

Boris Džonson želi da Velikoj Britaniji vrati potpuni suverenitet. To mu je, ujedno, i adut da Škote odvrati od novog referenduma za otcepljenje od Londona.

S druge strane, Britanci čak 70 odsto svojih ribljih proizvoda izvoze u Evropsku uniju. Mnogo zavise i od evropske prerađivačke industrije, i u Briselu tu vide svoju šansu. U slučaju izostanka ugovora, paprene carine bi izuzetno poskupele ovu, i svaku drugu robu.

Sve, istovremeno, rizikuje i da posvađa Evropljane među sobom. Članice su do sada nastupale jedinstveno, ali se polako izdvojio blok onih koji zavise od britanske ribe, kao što su Francuska, Španija, Belgija, Holandija, Danska i Irska. Drugi više vode računa o pronalaženju sporazuma koji bi štitio globalne interese.

Pročitajte još: