Amerika i Kina
Shuterstoock
Amerika i Kina

Shuterstoock

Amerika i Kina , Foto: Shuterstoock

Delegacije SAD i Kine zaključile su pregovore na Aljasci koje je Vašington nazvao "teškim i direktnim" jer su na samom početku administracije Džozefa Bajdena razotkrili dubinu tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Početak pregovora bio je buran jer su obe strane javno, pred TV kamerama, kritikovale politike jednih drugih.

Čini se da razgovori nisu doneli nikakav diplomatski iskorak - kako se očekivalo - a oporo rivalstvo koje je demonstrirano potvrdilo je da postoji malo dodirnih tačaka za resetovanje međusobnih odnosa koji su dospeli na najniži nivo u poslednjim decenijama, prenosi Rojters.

"Očekivali smo teške i direktne razgovore o velikom broju pitanja i upravo to se i dogodilo", izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan.

"Kina će čvrsto čuvati svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvoj", izjavio je visoki kineski diplomata Jang Ðijejči i dodao da su razgovori bili korisni, ali da razlike nisu prevaziđene.

Mediji su izvestili ranije da su državni sekretar SAD Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Saliven u Enkoridžu na Aljasci započeli sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Ðijećijem i ministrom spoljnih poslova Vang Ðijem i da je bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

PROČITAJTE JOŠ: