Pentagon Vašington
Profimedia
Pentagon Vašington

Profimedia

Pentagon Vašington, Foto: Profimedia

 

* Prethodni sekretar odbrane SAD bio je Džejms Matis

* Mark Esper u četvrtak polaže zakletvu na novu funkciju

* Ovo je najduže čekanje na novog ministra odbrane u istoriji Pentagona

Matisova ostavka je pre sedam meseci pokrenula u Pentagonu do sada nezabeleženi period nestabilnosti na najvišem nivou. AP navodi da se na imenovanju Espera radi već nedeljama, a on već obavlja posao vršioca dužnosti šefa Pentagona.

On će, međutim, morati da napusti ovu privremenu funkciju dok Senat bude razmatrao njegovo imenovanje.

Pročitajte još:

Umesto Espera, za vršioca dužioca ministra odbrane biće postavljen Ričard Spenser, koji od avgusta 2017. obavlja funkciju civilnog čelnika američke Ratne mornarice.

Očekuje se da Spenserovo ministrovanje bude kratkog veka, pošto bi Esper već u četvrtak trebalo da bude potvrđen kao novi šef Pentagona nakon čega će položiti zakletvu, a Spenser će se vratiti Ratnoj mornarici.

Džim Matis

AP/Jacquelyn Martin

Džim Matis, Foto: AP/Jacquelyn Martin

Senat, u kojem većinu čine republikanci, održaće sutra saslušanje Espera, koji je postao vršilac dužnosti ministra odbrane SAD nakon što je privremeni šef Pentagona Patrik Šenahan iznenada dao ostavku.

AP je krajem prošle nedelje objavio da se za ovih sedam meseci od odlaska Matisa američka nacija suočila sa potencijalnim oružanim sukobom s Iranom, naglašavajući da je ovo najduže čekanje novog ministra u istoriji Pentagona.

Matis je mislio da će biti potrebno dva meseca za postavljanje njegovog naslednika, a to je u tom trenutku delovalo kao užasno dug period.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Međutim, ni sedam meseci potom još nije potvrđen ni novi zamenik ministra odbrane SAD, a neizvesno je imenovanje drugih zvaničnika na značajnim visokim civilnim i vojnim pozicijama u Pentagonu, što je opet najduže čekanje u novije vreme.

AP navodi da su uzroci ovakve situacije različiti, ali da je bez obzira na sve vakuum koji se stvorio u vođstvu Ministarstva odbrane počeo da brine članove Kongresa i druge zvaničnike, pri čemu se javlja osećaj da nešto nije u redu u kritično važnom delu američke vlade u trenutku globalne neizvesnosti.