Aleksander Van der Belen
EPA Christian Bruna
Aleksander Van der Belen

EPA Christian Bruna

Aleksander Van der Belen, Foto: EPA Christian Bruna

Šef frakcije FPO u Istražnoj komisiji povodom afere „Ibica“ Kristijan Hafeneker je na današnjoj konferenciji za štampu, rekao da postoji dokaz da je predsednik države znao za video-materijal i da je taj dokaz jedna beleška u njegovom kalendaru.

Dan pred objavu materijala, u kalendaru predsednika zabeleženi su „glasine“ i imena Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su glavni „protagonisti“ afere, prenosi Tanjug.

Inače detektiv Julian H, koji navodno stoji iza objavljivanja video materijala koji je doveo do „pada“ austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca u maju 2019, tvrdio je da je kabinetu predsednika ispričao o akciji.

„Biće s tim u vezi pitanja predsedniku“, najavio je Hafeneker povodom novih saznanja. FPO želi da pozove predsednika na saslušanje pred Istražni odbor.

Takođe, Hafeneker najavljuje da će podneti prijavu zbog zadržavanja dokaza i lažnih iskaza protiv kancelara Sebastijana Kurca. Sredinom maja 2019. pala je vlada Narodne partije (OVP) i FPO usled video materijala sa Ibice, snimljenog 2017. godine.

Sebastijan Kurc

AP/Tanjug

Sebastijan Kurc, Foto: AP/Tanjug

U tom materijalu, koji je dug sedam sati, Štrahe i Gudenus nude navodnoj ruskoj milijarderki državne poslove za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobilaženje revizorskih ustanova.