Samit G7
Tanjug/AP
Samit G7

Tanjug/AP

Samit G7, Foto: Tanjug/AP

Samit sedam ekonomski najrazvijenih zemalja sveta održava se ovog vikenda u francuskom atlantskom letovalištu Bijaricu, u klimi napetosti zbog požara u Amazoniji i mogućih sukoba između altermondijalista i policije na marginama ovog skupa. Domaćin Samita G-7 francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G-7 da razgovaraju o tom problemu na Samitu ovog vikenda.

PROČITAJ JOŠ:

Ogorčen zbog požara u Amazoniji, Makron je već juče izjavio da Francuska više ne može da podržava sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) i EU zbog toga što Brazil ne poštuje angažman o zaštiti amazonskih šuma. To se pre svega odnosi na period otkako je na vlasti predsednik Žair Bolsonaro, a pale su, s tim u vezi, i dosta teške reči.

Amazonija

Tanjug/AP

Amazonija, Foto: Tanjug/AP

- Imajući u vidu ponašanje Brazila poslednjih sedmica, predsednik Republike može samo da konstatuje da ga je predsednik Bolsonaro slagao tokom Samita G-20 u Osaki - neobično jako je glasilo saopštenje Jeliseja u vezi sa angažmanom brazilskih vlasti u vezi s klimatskim promenama.

Samit G7

Tanjug/AP

Samit G7, Foto: Tanjug/AP

Bolsonaro nije ostao dužan, pa je preko "Tvitera" poručio da Makron ima kolonijalistički mentalitet, jer je francuski predsednik na dnevni red Samita stavio temu požara u Amazoniji. Situacija je, u međuvremenu, dodatno eskalirala:

- Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije. Za one nesmotrene, koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu pretnje - izjavio je komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol, dok se povećava međunarodni pritisak na tu zemlju i traži veća akcija u borbi protiv šumskih požara.

Amazonija

Tanjug/AP

Amazonija, Foto: Tanjug/AP

I Makron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na "Tviteru" izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem sveta u borbi protiv klimatskih promena.

Samit G7

Tanjug/AP

Samit G7, Foto: Tanjug/AP

- Naša kuća je u plamenu, bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G-7... razgovaraćemo o tom problemu - napisao je francuski predsednik na "Tviteru".

Udari vetra nepodnošljivi, temperatura pala za 15 stepeni, ljudi u panici! Za vikend stiže ono najgore! (VIDEO)

AUTOR: Index/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 23.08.2019. 20:14 Jako nevreme s kišom, gradom, grmljavinom i vrlo snažnim udarima vetra zahvatilo je Miljevce u Dalmaciji. Nevreme, Foto: Youtube printscreen Temperatura je za sat vremena pala za čak 15 stepeni, sa 35 na samo 20 Celzijusa.

Brazilski predsednik Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz milosrđa, već da bi se mešale u unutrašnje stvari Brazila.

Amazonija

Tanjug/AP

Amazonija, Foto: Tanjug/AP

Strah od "crnog bloka"

Već za danas se spremaju velike demonstracije pozivom na građanske neposlušnosti. Namera manifestanata je da okupiraju sedam gradskih trgova, u atmosferi kada ideje pokreta "žutih prsluka" i dalje tinjaju u Francuskoj. Naročit strah vlada zbog pojave pripadnika "Crnog bloka", antiglobalističke levičarske organizacije čiji pripadnici lome sve pred sobom, a svesno stupaju i u konfrontaciju s policijom. Mir čuva 12.000 policajaca.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

milovan

24.08.2019 10:57

A sto Evropljani nesade sume.??Nego svoje su pokrcili dabi napravili oranice i gradove.A sada kada to hoce drugi,onda nasa pluca.Pa sadite vi sebi sume,tko vam brani.Ili placajte Brazilu da nepali svoje sume.Stavite ih sve u penziju,i oni nece da krce sume.