Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza

 

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Aldo Gutjeres Solano ne može da umiri pogled, koji je prazan i istovremeno odražava tugu. Pre pet godina metak mu je prošao kroz glavu i od tada je u budnoj komi. U jednoj kući, nedaleko od njegovog rodnog sela u meksičkoj saveznoj državi Gerero, država mu je opremila bolesničku sobu.

Aldova majka Glorija Solano zadržava suze kada je kod njega, jer želi da bude jaka. Nada da će jednog dana ponovo razgovarati s njim ne napušta je, mada zna da je tako nešto malo verovatno.

Kosovo je kamen spoticanja, neće ga prepustiti bez borbe - 2 velike sile kreću u rat bez milosti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 22.09.2019. 15:35 - 22.09.2019. 15:49 Zaratili ambasadori! Priština, Foto: EPA Nedavno reagovanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova na izjavu ambasadora SAD u Srbiji o odličnim srpsko-američkim odnosima ukazuje da Moskva neće prepustiti poslednje ostatke uticaja na Balkanu bez borbe, što će nesumnjivo biti viđeno kao preteći tamni oblak nad lokalnim akterima u regionu, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za Nju Jurop (New Europe).

Uprkos tome, šezdestogodišnja žena, misli da je donekle imala sreće.

- Bar možemo da ga vidimo. Drugi roditelji nemaju nikakav trag o sudbini svoje dece.

Te večeri 26. septembra 2014. godine 43 studenta Učiteljske škole Ajotsinapa u gradu Iguala, u saveznoj državi Gerero, otela je policija i od tada im se gubi svaki trag. Grupa od 100 studenata putovala je sa nekoliko autobusa, koje su oteli kako bi se odvezli na demonstracije u prestonici Meksika, oko 200 kilometara na sever. Reč je o nekoj vrsti tradicije levičarskog univerziteta za mlade pripadnike siromašnih slojeva društva. U toj grupi je bio i tada devetnaestogodišnji Aldo.

Policija je napala studente u iguali, progonila ih kroz grad i pucala u njih. Tom prilikom je smtno stradalo šest osoba, dok je 25 je povređeno, a među njima i Aldo. Zašto je policija to uradila nije poznato. Zna se samo da su bili povezani sa kriminalnom bandom "Gereros unidos".

Do danas niko nije osuđen

Šta se posle toga događalo do danas nije razjašnjeno. Prema iskazima osumnjičenih, mladići su ubijeni i spaljeni. Nezavisne istrage dovode u sumnju tu verziju priče, jer za nju nema dokaza. Posmrtni ostaci nisu nađeni, izuzev jedne kosti.

Uhapšeno je više od 140 osumnjičenih, među njima i tadašnji gradonačelnik i šef policije u Iguali. Mnogi su u međuvemenu oslobođeni, samo prošle nedelje 28 njih. Među njima je i glavni osunjičeni: Gildardo Lopez Astudiljo, zvani "El Gil", za koga se veruje da je regionalni vođa bande "Gereros unidos". Razlog oslobađanja: njihova priznanja su navodno bila iznuđena mučenjem. Niko nije osuđen.

Pročitajte još:

Tadašnji meksički predsednik Enrike Penja Njeto dugo je ignorisao slučaj. Njegov naslednik Andres Manuel Lopez Obrador imenovao je "Komisiju za utvrđivanje istine", ali od tada je prošlo već devet meseci.

Zbog broja nestalih i očigledne umešanosti policije i lokalnih političara, slučaj je izazvao zgražavanje u Meksiku i svetu.

- To je primer teškog kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji, ali i nestajanja ljudi i nerešavanja slučajeva i nekažnajvanja - kaže Sofija de Robina, advokat Centra za ljudska prava Prodh, koji pomaže porodicama studenata u borbi za rasvetljavanje slučaja i pravdu.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina