Korona virus
Shutterstock
Korona virus

Shutterstock

Korona virus, Foto: Shutterstock

U Vuhanu, milionskom gradu i žarištu virusa koji je do sada usmrtio oko 100 osoba, a zarazio više hiljada, bolnički kapaciteti su se brzo popunili. Zabrinuti građani preplavili su ordinacije, zbog čega su kineske vlasti odlučile da u rekordnom roku sagrade dva bolnička objekta sa više od 1.000 kreveta.

Poznato je da Kina ima iskustva u brzom pravljenju monumentalnih objekata, ali su mnogi ipak bili skeptični prema ideji da dve bolnice mogu da niknu za samo nekoliko dana.

Međutim, Kina je to uspevala u prošlosti. Tokom epidemije SARS-a 2003. godine u Pekingu je za samo nedelju dana podignuta jedna bolnica, a mnogi smatraju da će vlada ovog puta pokušati da obori taj rekord.

Baš kao i dvojnik u Pekingu, bolnice u Vuhanu biće montažni objekti. Ipak, ono što presudno utiče na brzinu izgradnje su ogromni ljudski i tehnički kapaciteti, kao i propisi po principu "odozgo nadole", što znači da vlast može za izgradnju da mobilizuje koliko god želi ljudi iz bilo kog dela zemlje, koji će raditi praktično danonoćno.

- Kina je autoritarna zemlja koja se oslanja na princip "odozgo nadole". Na taj način prevazilazi birokratske prepreke i finansijska ograničenja i sposobna je da u svakom trenutku aktivira sve resurse - rekao je za Bi-Bi-Si Janžong Huan, zvaničnik za globalno zdravlje pri Savetu za spoljne odnose.

Inženjeri su dovedeni iz cele zemlje kako bi posao bio završen na vreme, a sanitetski materijal preuzet je iz zaliha drugih bolnica ili je naručen direktno iz fabrika.

Kako bi posao bio završen do početka februara, na lokaciju je stiglo oko 35 kopača i 10 buldožera. Angažovano je na stotine radnika, jer se virus velikom brzinom širi Kinom i ostalim autonomnim oblastima, isključujući Tibet i Kjuinghai. Ugrožene su i druge zemlje kao što su SAD, Japan, Južna Koreja, Vijetnam, Tajland.

Prema pisanju "Saut Čajna Morning Posta", novi objekat će zauzimati skoro 25.000 kvadratnih metara, a kako kažu lokalci iz Vuhana, vlasti radnike plaćaju 173 dolara dnevno, odnosno 3 puta više od njihove uobičajene zarade. Poravnavanje terena već je pri kraju.

Za one koji žele svojim očima da se uvere da je moguće podići bolnicu za nedelju dana, kineska državna televizija CGTN obezbedila je lajv strim izgradnje koji će trajati sve do završetka radova.Kako teku radovi možete gledati uživo klikom na ovaj link.