Laboratorija "Vatreno oko"
Alo!/ V. Marković
Laboratorija

Alo!/ V. Marković

Foto: Alo!/ V. Marković

- Veoma je važno ojačati grlo jer se time ojačava barijera koja sprečava ulazak bakterija i virusa u telo, uključujući koronavirus - rekao je Zajcev za radio Sputnjik.

Objasnio je da infekciju odlaže otpornost Pirogov-Valderov limfoepitelnog prstena u grlu, koji, između ostalog, uključuje nepčane žlezde, krajnike i tubalne grebene.

Ako je imunitet tkiva u ovom prstenu dobar, infekcija će se u njemu brzo ukloniti.

Dr Zajcev kaže da postoji takozvana skandinavska metoda ojačavanja ovog dela tela i da se ona pokazala efikasnom.

- Možese uzeti sok od manga, ili pomorandže, limuna, sok od grejpa. Možemo koristiti sveže isceđeni sok, ali i zamrznuti. Sipamo sok u kalupe za led i stavimo u zamrzivač. Nakon toga, s vremena na vreme vadimo male komade leda i rastapamo ih u grlu, kao pastile. Citrusi sadrže puno vitamina C, jačaju sluznicu, a ledom treniramo zadnji zid ždrela, naše limfno tkivo - rekao je dr Zajcev.

Prema njegovim rečima, najvažnije je ovu metodu primenjivate kada smo zdravi i kada nema ni naznake upale grla, a kockice zaleđenog soka treba da budu manje od kocki leda koje se dobiju kada se napune modlice za led.

- Ni u kom slučaju ne bi trebalo da rastapamo u ustima veliku količinu leda. Kockica ne bi trebao da bude prečnika većeg od 3,5 cm i ne bi trebalo više od dva puta dnevno primeniti ovu metodu - objasnio je Vladimir Zajcev.

Zimske šetnje takođe imaju odličan efekat, posebno kada udišemo hladan vazduh, a treba da dišemo i kroz nos i na usta.

Dr Zajcev naglašava da se bilo kakvi postupci očvršćavanja grla mogu izvoditi samo u odsustvu upale bilo koje prirode u respiratornom traktu. Ove tehnike nisu pogodne za trudnice i one koji pate od atrofije zadnjeg zida ždrela, u kojoj je sluznica ozbiljno isušena.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (1)

Vladimir

21.01.2021 23:05

A u nos i oči? Mrvljeni led?