bolnica
Profimedia.rs
Nesreća slovačkog autobusa aleksinac

B. Janačković

Autobus sleteo sa puta kod Aleksinca, Foto: B. Janačković

"Specijalnim letom prevezli smo 13 Slovaka i 10 Čeha. Najteže povrede imaju trojica Slovaka i dvoje Čeha. Oni će biti u bolnici slovačkog Ministarstva unutrašnjih poslova", kazao je u Bratislavi slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak koji je zajedno sa slovačkim medicinskim timom iša po povređene turiste.

Univerzitetska bolnica u Bratislavi primila je još četvoro turista iz prevrnutog autobusa, a ostali iz grupe od 23 Slovaka i Čeha koji su se vratili avionom slovačke vlade, prevezeni su kućama.

Dve Slovakinje zbog prirode povreda ostaju da se o njima brinu srpski lekari.

Slovačka vlada nije još prevezla tela troje poginulih Slovaka i dve Čehinje, pošto se tek čekaju dozvole za to.

Autobus slovačke turističke agencije "Eolus" sa 29 putnika i dva vozača koji je vraćao slovačke, češke i mađarske turiste, uglavnom starije bračne parove s letovanja na Krfu, sleteo je s kolovoza u noći s ponedeljka na utorak na autoputu između Aleksinca i Ražnja i prevrnuo se.

Poginulo je petoro putnika, a 14 povređenih je hitna pomoć prevezla u bolnice u Aleksincu i Nišu.

Autobus je sleteo sa autoputa na vrlo preglednoj deonici, a slovački ministar Kalinjak nakon razgovora sa srpskim kolegama u Nišu nagovestio je slovačkim medijima da je najverovatnije nesreću skrivio vozač.

"Srpska policija nije za sada našla nikakav kvar na autobusu. Istražuju intenzivno, ali, kao što to biva većinom u takvim nesrećama, odlučujući je bio najverovatnije ljudski faktor", rekao je on.

"Na grešku vozača ukazuje i njegovo uvodno svedočenje. Put je bio suv, vidljivost dobra. Pre mislim da je tu ulogu mogao da odigra umor", kazao je Kalinjak slovačkim novinarima nakon povrtaka iz Srbije.

Ministar je potvrdio da je vozača privela srpska policija i da mu preti krivično gonjenje.

Autobuska nesreća kraj Aleksinca je druga najteža nesreća slovačkih autobusa poslednjih godina, posle udesa 2008. godine kraj Gospića u Hrvatskoj, gde je autobus koji je prevozio na Jadran slovačke turiste udario u stub nadvožnjaka i 14 putnika je poginulo, dok je 19 povređeno.