Pupavka, zelena, otrovna,gljiva,pečurka
Profimedia
Pištolj Municija Meci

Foto: Printscreen

Banda pucala na meštane koji su brali pečurke, Foto: Profimedia

Svake godine na Tibetu i u Nepalu hiljade meštana beru pečurku latinskog naziva kordiceps sinensis, koja se lokalno naziva jarčagumba, a parazit je koji raste na telu gusenice.

U Kini, gde se koristi u biljnoj medicini, ova pečurka se prodaje jako skupo. Nalazi se samo u određenim godišnjim dobima i raste na visini iznad 3.500 metara.

"Jedna osoba je ubijena, a tri su povređene kada je banda od desetak pljačkaša otvorila vatru na meštane" rekao je šef tibetanske oblasti Mugu gde se to dogodilo Kešab Radž Šarma i dodao da su prema rečima meštana pljačkaši pokupili sve pečurke.

Ni jedan lekarski tim nije još uspeo da stigne do tog udaljenog mesta, a jedan helikopter se medicinskim osobljem je morao da se vrati zbog lošeg vremena.

Ovo nije prvi put da izbija nasilje zbog ove dragocene pečurke. Devet ljudi je ubijeno 2009. u svađi oko prava na žetvu.

Nikakva istraživanja o svojstvima ove pečurke nisu objavljena, međutim kineski travari veruju da ona poboljšava seksualne sposobnosti. Veruje se da može da izleči čitav niz stvari od umora do raka ako se stavi u vrelu vodu kao čaj ili ako se doda supama ili drugim jelima.