Porodilište u Aleksincu
Tanjug/Tanja Valič
Porodilište u Aleksincu

Tanjug/Tanja Valič

Porodilište u Aleksincu, Foto: Tanjug/Tanja Valič

U 26. nedelji trudnoće je osetila da nešto nije u redu.

'Znala sam da nešto ne valja. Od užasnog oticanja stopala, ruku i lica, glavobolja koje su trajale po nedelju dana, zamućenog vida, pritiska koji je stalno divljao... Znala sam da to nisu samo uobičajeni simptomi trudnoće. Nakon brojnih poseta lekarima i nakon što sam čak potražila drugo mišljenje u drugoj bolnici, svi su mi rekli da je to normalno', ispričala je Kristi i dodala da su ju tokom idućih nekoliko nedelja svi lekari jednostavno poslali kući kad bi im se požalila na čudne simptome.

Tek je u 32. nedelji trudnoće saznala da ima preklampsiju, stanje koje je uzrokovalo visok pritisak i ostale simptome.

Preklampsija je stanje koje obično pogađa žene u drugoj polovini trudnoće ili nedugo nakon porođaja. Neki od simptoma su oticanje stopala, članaka, lica i ruku, teške glavobolje, problemi sa vidom, bol ispod rebara. Iako većina slučajeva preklampsije nije ozbiljna, u nekim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija za majku i dete pa je što važnije na vreme postaviti dijagnozu.

PROČITAJTE JOŠ:

 Medicinska sestra joj je tada rekla da njenoj bebi više ne kuca srce. Tri dana nakon toga, morala je proći kroz 12-sati dug porođaj. Nakon toga je primila beživotno telo svoje bebe, dečačića kojeg je nazvala Kajcen. Okupala ga je i obukla, a zatim ga položila u krevetić okruženog plišanim medvedićima. Nakon tog mučnog iskustva, sve je objavila na Facebooku kako bi upozorila žene da slušaju svoj instinkt i bore se za odgovore.

'Osetila sam kako je mom sinu srce kucalo 26. jula, a sledećeg jutra ga više nije bilo. Izgubila sam svog prekrasnog dečaka zbog sistema koji me izneverio. Niko me nije slušao kad sam govorila da nešto nije u redu. Morala sam gledati svoju porodicu slomljenog srca jer su izgubili unuka, sestrića i rođaka, a meni niko nije pomogao onda kad je to trebalo. Želim da svi znaju moju priču kako bi znali da se moraju boriti za odgovore onda kad su sigurni da nešto nije kako treba. Jer ja sada moram ići iz porodilišta u kuću prepunu stvari za svog malenog dečaka kojeg više nema. Tamo je prazan krevetić u kojem nikad neće ležati, knjige koje mu nikad neću moći pročitati, odeća u koju ga nikad neću moći obući jer me nitko nije slušao. Idem kući praznih ruku i sa slomljenim srcem za koje će trebati dugo vremena da zaceli', napisala je i dodala koliko je važno da druge žene slušaju što im njihova tela govore i insistiraju na tome da ih lekari pregledaju dok god ne dobiju sve potrebne odgovore.

Beba Bebe

Shutterstock

Beba Bebe, Foto: Shutterstock

'Molim vas, slušajte vaša tela. Želim da ljudi znaju što sam prošla i želim pomoći da se ovakve stvari u budućnosti spreče', napisala je Kristi.

Čini se da je u svojoj zamisli i uspela, pa je tako na Facebooku objavila status u kojem piše da joj se u prodavnici obratila jedna žena koja joj je ispričala kako je njena priča spasila život njene sestričine. Da nije pročitala njenu priču, ne bi otišla na novi pregled, nakon što su joj u bolnici rekli da je sve u redu. Pročitala je Kristinu priču na Facebooku i znala da nešto nije u redu pa se vratila u bolnicu i insistirala da ju lekari opet pregledaju. Ona i njen sin su preživeli.

'Moja priča je spasila život jednog dečačića i njegove majke', napisala je Kristi.