Slavlje sirijskih vojnika
Youtube/Printscreen
Slavlje sirijskih vojnika, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Sirijska arapska vojska (SAA) ušla je u strateški grad Al-Tabka u provinciji Al-Raka

* To je učinjeno prvi put otkako je grad bio pod kontrolom Islamske države 2014. godine

* Sirijske snage su ušle i u grad Ajn Isa na severu pokrajine Raka

Prema izveštajima sa severa Sirije, sirijska vojska je već ušla na aerodrom u Tabki i uskoro će ući u grad u okviru sporazuma sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u tom području. Islamska država je osvojila Tabku tokom ofanzive u avgustu 2014. godine u provinciji Raka.

Nakon zauzimanja grada i vazdušne baze, Islamska država izvršila je masakr nad preko 200 vojnika sirijske vojske koji su se predali u bazi. Oni su potom objavili video snimak na kojem sprovode preko 200 sirijskih vojnika do pustinje van Tabke, gde su ih masakrirali.

Pročitajte još:

Sirijske demokratske snage su kasnije zauzele Tabku tokom kampanje "Gnev Eufrata" (2016-2019) protiv Islamske države.

Dok sirijska vojska ulazi u Tabku, vlada već održava prisustvo u gradu jer pomažu u održavanju brane koja opskrbljuje strujom veći deo severne Sirije. U narednim danima sirijska vojska će ući u još nekoliko oblasti na severu Sirije, uključujući Manbidž i Kobani (Ajn Al-Arab).

Prema poslednjim informacijama, kurdske Sirijske demokratske snage i Sirisjka arapska armija postigle su dogovor o ulasku vladinih snaga u grad Ajn Isa na severu pokrajine Raka. Sirijske trupe su sada izbile na autoput Alep-Hasaka koji je na široj kilometraži presečen od strane turskih snaga i radikalnih militanata.

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!