Redžep Tajip Erdogan
Tanjug / AP
Redžep Tajip Erdogan

Tanjug / AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug / AP

- Svesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena - kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo "primer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vređa Poslanik Muhammed".

- Vređanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vređanje nešto drugo - kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignorišu napade na džamije i ohrabruju vređanje muslimanskog proroka Muhameda, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.

Erdogan tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih verovanja, jezika, imena i načina oblačenja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblicima sukoba na etničkim ili verskim osnovama i da je uvek spremna odgovoriti na napade na njene svete vrednosti.

- Nastojimo voditi umerenu, poštenu i samouverenu politiku koja je primer cijelom čovečanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne mešamo se u tuđa vjerovanja ili način života i garantujemo slobodu praktikovanja vere svim našim građanima - kazao je Erdogan.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Slobodan

28.11.2020 21:20

I on je zinuo mnogo.Turska lošije živi kako on vlada od njegovog predhodnika.Već je počeo gubiti glasače dokaz nedavno u Istambulu izgubila vlast njegova partija.Ljudi hoće dobro da žive a ne da ih budale zaluđuju nacionalizmom.To što neko objavi neku karikaturu neka Bog sudi a ne nacionalisti silom