Džo Bajden i Džili Bajden
AP Photo/J. Scott Applewhite
Džo Bajden i Džili Bajden, Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Pospani Bil Klinton, bivši predsednik Donald Tramp, mlada pesnikinja, Lejdi Gaga, pa čak i jedne pletene rukavice, uspeli su da "ukradu šou" na jučerašnjoj inauguraciji američkog predsednika Džoa Bajdena.

Klintonova dremka

"Uspavani Džo", kako je Tramp nazivao Bajdena, uspeo je da uspava nekog drugog. Dok je on u svom stilu, sporo i bez mnogo drame, držao inauguracioni govor, bivši američki predsednik Bil Klinton je zadremao.

Kamera je zumirala Klintona u trenutku kada mu, zatvorenih očiju, klone glava, a snimak je ubrzo postao viralan na društvenim mrežama.

Tramp i dalje u centru pažnje

Amerika ne pramti da je odlazeći predsednik privlačio toliku pažnju tokom inauguracionog dana svog naslednika. Tramp je prvi predsednik posle vek i po koji nije prisustvovao polaganju zakletve nasledinka, a mediji su se, možda više nego ceremonijom, bavili time gde se Tramp nalazi i koje bi nepredvidljive poteze mogao da povuče.

Takođe, Tramp je Bajdenu na odlasku ostavio pismo čiji sadržaj nije otkriven, pa su se Tviteraši zabavljali nagađajući šta bi u njemu moglo da piše.

Neki su se prisetili scene raskida preko samolepljivog papirića u seriji "Seks i grad". 

Drugi su se pitali da li je pismo obmotano oko kamena. 

Ili mu je ostavio neki gadan "poklončić".

"Koncert" Lejdi Gage

Nastup Lejdi Gage, koja je na zlatnom mikrofonu otpevala američku himnu, privukao je toliko komentara, da su se neki našalili da je inauguracija "zakazana na koncertu Lejdi Gage".

Mlada pesnikinja dirnula naciju

Za razliku od Bajdenovog govora koji je na neke imao uspavljujući efekat, poema Amande Gorman (22), najmlađe pesnikinje koja je je ikada govorila na inauguraciji nekog predsednika Amerike, ganula je naciju toliko da su mnogi na društvenim mrežama pisali da su se na njene stihove rasplakali.

U svojoj poemi “Brdo na koje se uspinjemo” poziva na jedinstvo svih građana, a unela je i motive nedavnih nereda na Kapitol hilu. Od tog trenutka postala je zvezda večeri i na društvenim mrežama je za nekoliko minuta prikupila čak 800.000 pratilaca.

Sandersove rukavice
Veteran levice Berni Sanders uspeo je svojom pojavom da ostavi veći utisak od svih elegantno odevenih zvanica. Prizor 79-godišenjeg senatora koji sedi na ceremoniji u običnoj jakni i šarenim pletenim rukavicama postao je instant mim.

Berni Sanders, rukavice, Foto: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Na društvenim mrežama su Sandersa uporedili sa "dedom koji je svratio na inauguraciju na povratku iz pošte". Mnogi su se šalili na račun njegovog izgleda i poze koju je zauzeo dok je sedeo.

Nekima je izgledao kao da svira bubnjeve.

Ubacili su ga u scene mnogih poznatih filmova. 

Iza Sandersovih rukavica zapravo se krije dirljiva priča. Kreirala ih je jedna od njegovih pristalica, učiteljica iz Vermonta Džejn Elis.

Isplela ih je od vunenih džempera i obložila ih runom od recikliranih plastičnih boca. Rukavice je poklonila Sandersu pre više od dve godine, a on je počeo da ih nosi tokom kampanje kada se kandidovao za predsednika.