ZBOG NJEGA AMERICI PRETI GRAĐANSKI RAT Rekonstrukcija poslednjih 30 minuta života nastradalog Afroamerikanca! Definitivno je - Džordž Flojd je ubijen, uzrok smrti je gušenje! (FOTO)

Ključni događaji koji su doveli do smrti Džordža Flojda, crnca kojeg je beli policajac Derek Šovin ugušio kolenom, nakon čega je došlo do nasilnih protesta širom SAD, dogodili su se u roku od samo 30 minuta koje su mediji rekonstruisali na osnovu izjava svedoka, video snimaka i zvaničnih izveštaja.

Džordž Flojd
Džordž Flojd, Foto: Printscreen/You Tube

Flojd (46) umro je nakon što je 25. maja uhapšen ispred prodavnice u Mineapolisu u Minesoti, pošto je prodavac nazvao policiju, optužujući ga da je kupovao cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Sedamnaest minuta nakon što je prvi automobil stigao na lice mesta, trojica policajaca su držali na tlu Flojda koji nije davao znake života.

Sve je počelo na raskrsnici 38. ulice i Avenije Čikago u Mineapolisu, gde je 25. maja predveče stajao parkiran plavi džip, koji je vozio Flojd.

Flojdov džip je bio parkiran tačno preko puta prodavnice "Kap Fuds" u kojoj je kupio cigare.

U 19.57 po lokalnom vremenu, dva radnika izlaze iz prodavnice i dolaze do parkiranog vozila zahtevajući od Flojda da im vrati cigare koje je upravo kupio, ali se na radno mesto vrahaju praznih ruku, prema rekonstrukciji događaja koju je napravio Njujork tajms, prenosi RTS.

Samo četiri minuta kasnije, u 20.01, pozivaju policiju i prijavljuju da im je Flojd cigare platio falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. Kako se vidi iz objavljenih transkripta razgovora, prijavljuju da je Flojd "užasno pijan" i da "ne može da se kontroliše".

Vlasnik prodavnice ispred koje se sve dogodilo, Majk Abumajale, rekao je kasnije za NBC da je Flojd bio redovna i rado viđena mušterija i da nikada nije pravio probleme. Na dan kada se incident dogodio, vlasnik nije bio u prodavnici. Objasnio je da su njegovi zaposleni samo pratili protokol.

Džordž Flojd
Džordž Flojd, Foto: Printscreen/Youtube

Vrlo brzo, u 20.08, prvo policijsko vozilo ulazi u vidokrug obližnjih sigurnosnih kamera. Iz automobila izlaze dva policajca i prilaze Flojdovom džipu. Samo nekoliko sekundi nakon što su prišli, policajac Tomas Lejn se hvata za pištolj i naređuje Flojdu da stavi ruke na volan. Nije poznato zašto je Lejn morao da izvadi pištolj, piše BBC.

Policajci izvlače Flojda iz automobila, vezuju mu lisicama ruke iza leđa i odvode ga na trotoar ispred obližnjeg restorana, gde Flojd mirno seda na pod, naslonjen na zid restorana. Šest minuta nakon hapšenja, policajci vode Flojda ka policijskom vozilu. Na video-snimcima se vidi da Flojd na putu od restorana do policijskog automobila pada. Prema zvaničnim dokumentima, Flojd je odbio da uđe u automobil, pravdajući se policajcima da je klaustrofobičan i da ne može da diše.

U međuvremenu je na lice mesta stiglo i drugo policijsko vozilo, a u 20.17 i treće, iz kojeg izlaze policajci Tu Tao i Derek Šovin, koji će kasnije i sam biti uhapšen zbog Flojdove smrti.

Šovin se odmah priključio pokušaju svojih kolega da Flojda uguraju na zadnje sedište policijskog automobila. U jednom trenutku, ne zna ne zašto, policajac naglo izvlači Flojda iz vozila i on vezanih ruku pada na zemlju. Dok Flojd leži na kolovozu, dva očevica počinju da snimaju sve što se događa, a na prvim snimcima se vidi kako čak četiri policajca zajedno drže Flojda licem pritisnutog uz beton.

U 20.20 prvi put se čuje Flojdov glas koji zapomaže i govori policajcima da ne može da diše. Policajci uskoro zovu medicinsku pomoć, uz prijavu da Flojd krvari iz usta. Uprkos tome, Šovin ne podiže koleno sa Flojdovog vrata još punih sedam minuta. Na nekoliko video-snimaka očevidaca čuje se kako Flojd najmanje 16 puta u roku od svega pet minuta govori policajcima da ne može da diše. Moli ih da ga puste da ustane i obehava da će uhi u vozilo.

 Derek Čovin
Derek Čovin, Foto: prinstcreen

U jednom trenutku, Flojd ostaje bez svesti i nepomično leži, kada i okupljeni građani upozoravaju policajce da provere Flojdov puls, ali Šovin ne podiže koleno sa Flojdovog vrata ni u jednom trenutku.

U 20.27 stiže ekipa hitne pomohi. Dok lekari proveravaju Flojdov puls i pokušavaju da ga okrenu na stranu, Šovin i dalje svoje koleno drži na njegovom vratu, iako Flojd veh nekoliko minuta leži potpuno bez svesti. Policajac koleno podiže tek kada lekari Flojda stavljaju na nosila.

Šovinovo koleno je na Flojdovom vratu bilo osam minuta i 46 sekundi. Flojda odvoze u bolnicu, gde je uskoro proglašen mrtvim.

Njegova smrt dovela je do nasilnih protesta širom SAD, u kojima je život izgubilo nekoliko osoba, a 40 gradova je uvelo policijski čas.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi