Abu Bakir al Bagdadi
screenshoot/Twitter
Abu Bakir al Bagdadi

screenshoot/Twitter

Abu Bakir al Bagdadi, Foto: screenshoot/Twitter

Novi vođa Islamske države označen je kao Iračanin Amir Mohamed Abdul Rahman al-Mavli al-Salbi.

Dve obaveštajne službe saopštile su da je al-Salbi preuzeo dužnost od Abu Bekra al-Bagdadija nakon što se teroristički vođa digao u vazduh u oktobru.

Al-Salbi, koji je pomogao u osnivanju ISIS-a, uveo je brutalni šerijatski zakon u Iraku i Siriji, vodio porobljavanje Jazida i delovao je širom sveta.

Terorista je postao vođa samo nekoliko sati nakon što je al Bagdadi poginuo, uprkos tome što je njegovo ime prijavljeno kao Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kuraiši.

Ovo je "ratno ime" i zvaničnici su rekli da je tada malo ko čuo za njega. Špijuni su u poslednja tri meseca otkrili al Salbija i slikali ekstremistu sličnog al-Bagdadiju, prenosi "Gardijan".

Smatra se da je vođa rođen u Mosulu, jedan od najuticajnijih ideologa koji je ostao u ISIS-ovim proređenim redovima i jedan je od poslednjih lidera nearapskog porekla.

Rođen je u Tal Afaru, gradiću blizu Mosula, među iračkim Turkmenima. Biografija islamskog učenjaka ukazuje na to da je jačao redove terorističke organizacije i sprovodio genocid nad narodom Jazida.

Ulogu glavnog zakonodavca, al Salbi je sprovodio tako što su homoseksualci bacani sa krovova, a žene optužene za preljubu kamenovane. Poznat je i pod imenima "Profesor" i "Razarač", a operacije je preuzeo od Al Bagdadija od jula, nakon što je vođa ISIS-a imao poteškoća sa zdravljem.

Njih dvojica su postali prijatelji dok su bili u američkom zatvoru Kamp Buka u Um Kasru u Iraku.

Amerikanci su al-Salbijevu glavu ucenili na pet miliona dolara - kao i dvojicu starijih terorista - pre nego što je al Bagdadi poginuo. Al-Salbi tvrdi da je direktan potomak proroka Muhameda.

Al-Bagdadija je bio opkoljen od američkih komandosa "Delta", kada su 26. oktobra upali u njegovo skrovište u selu Bariša u provinciji Idlib, na severu Sirije.

Ekstremistički imam se potom razneo detonirajući samoubilački pojas nakon što je upao u ćorsokak i sa sobom u smrt odvukao i dvoje svoje dece.

Abu Bakr Al Bagdadi

Youtube/Printscreen

Abu Bakr Al Bagdadi, Foto: Youtube/Printscreen

Prema američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, dve Bagdadijeve supruge ubijene su u napadu.

Napad je bio veliki udarac ISIS-u, koji je izgubio niz teritorija u Siriji i Iraku u nizu vojnih poraza od koalicije koju predvode SAD i sirijski i irački saveznici.

Mnogi pripadnici IS-a pobegli su krijumčarskim putevima na severozapad Sirije u poslednjim danima bitke uoči teritorijalnog poraza grupe početkom ove godine, dok su se drugi raštrkali po pustinji u Siriji i Iraku.