Sirija, Idlib
Youtube/Printscreen
Sirija, Idlib

Youtube/Printscreen

Sirija, Idlib, Foto: Youtube/Printscreen

Mape provajdera finansijskih podataka Refinitiv Ejkon pokazuju da je Grejs 1 natankovala iransku sirovu naftu 17. aprila, a ako bi to bilo potvrđeno, značilo bi da su prekršene i američke sankcije protiv iranskih izvoznika nafte.

Vladimir Putin i Angela Merkel

Tanjug/AP

Vlada Gibraltara, prekomorske britanske teritorije, navela je u saopštenju da ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji Banjas u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU.

Premijer Gibraltara Fabian Pikardo rekao je da su, uz njegovo odobrenje, lučke snage i agencije za sprovođenje zakona zatražile pomoć od Kraljevske mornarice u sprovođenju operacije.

PROČITAJ JOŠ:

Velika Britanija pozdravila je danas “čvrstu akciju”Gibraltara, koji je zadržao supertanker pod sumnjom da nosi sirovu naftu za Siriju, ističući da je tim potezom poslata jasna poruka da je kršenje sankcija Evropske unije neprihvatljivo.

- Pozdravljamo čvrstu akciju kojom se obezbeđuje poštovanje sankcija EU protiv sirijskog režima i želimo da pohvalimo vlasti Gibraltara koje su uspešno sprovele operaciju - izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej, prenosi Rojters.