DRAMA U VELIKOJ BRITANIJI Poslanici blokirali novog premijera, on najavljuje izbore

Džonson je ranije danas izgubio većinu u parlamentu nakon što je poslanik konzervativaca Filip Li prešao u redove proevropske partije liberalnih demokrata

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: Youtube Printscreen

Britanski parlament izglasao je večeras pokretanje procedure za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Poslanici britanskog parlamenta večeras su se snažno suprotstavili nameri premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Poslanici su sa 328 glasova "za" i 301 glasom "protiv" izglasali predlog zakona po kojem bi napuštanje Evropske unije 31. oktobra bilo protivzakonito.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti sutra.

Premijer Boris Džonson oglasio se nakon glasanja rekavši da odbija da prihvati donetu odluku parlamenta, pripremajući tako teren za vanredne izbore.

BORISA DŽONSONA STREFIO PRELETAČ Britanska vlada nema većinu u parlamentu! BREGZIT opet doveden u pitanje!

- Da ne bude nekakve sumnje u posledice ovakvog glasanja, parlament je na rubu da uništi bilo kakav sporazum koji možemo da postignemo sa Briselom - rekao je Džonson.

Ukoliko poslanici sutra budu glasali za ovaj predlog zakona javnost će morati da bira ko ide u Brisel 17. oktobra, piše Gardijan.

Premijer naglašava da ukoliko to bude vođa laburista Džeremi Korbin, on će uraditi sve što Brisel od njega zatraži.

SVET PRED NOVIM VELIKIM RATOM Kamera snimila zastrašujuću scenu! Raketa poleće iz žbuna, preleće granicu, a onda nastaje pokolj! (VIDEO)

Međutim, ukoliko on bude taj koji će pregovarati u Briselu, uspeće da sklopi dogovor.

Napominje ipak, da ukoliko poslanici sutra izglasaju "besmisleno odlaganje Bregzita", da će pokušati da održi nove izbore.

NAPADNUT JE LIBAN! Grmi artiljerija, bombe padaju na sve strane! Sela i gradovi su u plamenu?! (FOTO/VIDEO)

Džonson navodi da bi takav potez predao kontrolu Briselu i doneo nova "odlaganja, i više konfuzije".

Poslanicima je rekao da neće imati drugog izbora nego da nastavi sa naporima da se raspišu oktobarski izbori.

- Narod ove zemlje će morati da bira - rekao je premijer.

Velika Britanija, Parlament
Velika Britanija, Parlament, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Podsetimo, premijer Džonson je ranije danas izgubio većinu u parlamentu nakon što je poslanik konzervativaca Filip Li prešao u redove proevropske partije liberalnih demokrata.

Tokom večeri je predsednik donjeg doma britanskog parlamenta - Predstavničkog Doma, Džon Berkou, odobrio vanrednu raspravu o Bregzitu koju su predložili poslanici koji pokušavaju da pronađu način za izbegavanje izlaska zemlje iz Evropske unije (EU) bez sporazuma.

Nakon rasprave koja je trajala oko tri sata poslanici su glasali da li će se u sredu izjasniti o zakonu kojim bi premijer Boris Džonson bio primoran da za tri mesesa odloži Bregzit planiran za 31. oktobar.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi