Boris Džonson
Youtube Printscreen
Boris Džonson

Youtube Printscreen

Boris Džonson, Foto: Youtube Printscreen

Britanski parlament izglasao je večeras pokretanje procedure za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Poslanici britanskog parlamenta večeras su se snažno suprotstavili nameri premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Pročitajte još:

Poslanici su sa 328 glasova "za" i 301 glasom "protiv" izglasali predlog zakona po kojem bi napuštanje Evropske unije 31. oktobra bilo protivzakonito.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti sutra.

Premijer Boris Džonson oglasio se nakon glasanja rekavši da odbija da prihvati donetu odluku parlamenta, pripremajući tako teren za vanredne izbore.

- Da ne bude nekakve sumnje u posledice ovakvog glasanja, parlament je na rubu da uništi bilo kakav sporazum koji možemo da postignemo sa Briselom - rekao je Džonson.

Ukoliko poslanici sutra budu glasali za ovaj predlog zakona javnost će morati da bira ko ide u Brisel 17. oktobra, piše Gardijan.

Premijer naglašava da ukoliko to bude vođa laburista Džeremi Korbin, on će uraditi sve što Brisel od njega zatraži.

Međutim, ukoliko on bude taj koji će pregovarati u Briselu, uspeće da sklopi dogovor.

Napominje ipak, da ukoliko poslanici sutra izglasaju "besmisleno odlaganje Bregzita", da će pokušati da održi nove izbore.

Džonson navodi da bi takav potez predao kontrolu Briselu i doneo nova "odlaganja, i više konfuzije".

Poslanicima je rekao da neće imati drugog izbora nego da nastavi sa naporima da se raspišu oktobarski izbori.

- Narod ove zemlje će morati da bira - rekao je premijer.

Velika Britanija, Parlament

EPA-EFE/ANDY RAIN

Velika Britanija, Parlament, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Podsetimo, premijer Džonson je ranije danas izgubio većinu u parlamentu nakon što je poslanik konzervativaca Filip Li prešao u redove proevropske partije liberalnih demokrata.

Tokom večeri je predsednik donjeg doma britanskog parlamenta - Predstavničkog Doma, Džon Berkou, odobrio vanrednu raspravu o Bregzitu koju su predložili poslanici koji pokušavaju da pronađu način za izbegavanje izlaska zemlje iz Evropske unije (EU) bez sporazuma.

Nakon rasprave koja je trajala oko tri sata poslanici su glasali da li će se u sredu izjasniti o zakonu kojim bi premijer Boris Džonson bio primoran da za tri mesesa odloži Bregzit planiran za 31. oktobar.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina