Vladimir Putin
AP
Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

* Srbiju potresa afera o špijunaži

* Kako ruski obaveštajci regrutuju saradnike

* Vrbovanje u nekoliko koraka

 

Srbi kao narod oduvek su gajili strahopoštovanje prema obaveštajnim službama, pa tako čuvena replika iz filma "Mi nismo anđeli 2" kad Nikola kaže "Nama Srbima je u genima ljubav prema novcu i pružanju bezbednosnih informacija" zvuči proročki. Tako je kroz istoriju bilo sa saradnjom sa stranim obaveštajnim službama. Dok se radu za tadašnju austrougarsku, nemačku, a kasnije britansku i američku obaveštajnu službu gledalo kao nešto bogohulno i jezivo, dotle je pogled prema sovjetskoj obaveštajnoj službi bio nešto pozitivno i emotivno.

Zato i ne čude lomovi čuvene 1948. kad su naivni ruski špijuni padali jedan za drugim... Zatim, došla su neka druga vremena, a onda opet druga, gde bi opet mogli da se poslužimo rečima Ilije Čvorovića iz filma Balkanski špijun: "U svetu špijunaže, je sve obrnuto od onoga, što jeste".

Snimak špijuna je autentičan!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 20.11.2019. 14:28 - 20.11.2019. 14:42 Najnovije informacije najnovija vest, alo, vest, Foto: Alo * Pojavio se snimak ruskog obaveštajca kako navodno srpskom zvaničniku daje novac * Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je svim službama da sprovedu hitnu i detaljnu istragu * BIA iznela najnovije informacije Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih.

 

Špijunska afera

Printscreen/YouTube

Špijunska afera, Foto: Printscreen/YouTube

Priča da je ruski obaveštajac inače pripadnik vojne obaveštajne službe GRU navodno novcem podmićivao srpskog funkcionera ili obaveštajca što zavisi od medija do medija ponovo se povelo pitanje kakoneko postaje doušnik, odnosno saradnik za neku određenu obaveštajnu službu u ovom slučaju rusku?

Mnogi tvrde da je špijunski obaveštajni aparat Rusije svoju moć iskazivao često kroz brutalne akcije, osim kroz ogoljenu silu korišćene su i misteriozne siledžije i suptilni "pregovarači" kojima su na meti bili razni disidenti, protivnici carske porodice nakd i crvenog oktobra, a danas zakleti neprijatelji Rusije počev od kraja decembra 1991. pa do danas.

Poseta misterioznog agenta Andreja

Navodno nežnije, smrtonosnije lice sistema pripada međutim pristojnom, nasmešenom, dobro obučenom muškarcu koji se noseći buket cveća neočekivano pojavio početkom avgusta na vratima stana Natalije Grijaznevič. Muškarac, koji se predstavio samo kao ''Andrej'' , rekao je Grijaznevičevoj, 29-godišnjoj članici prodemokratske grupe "Otvorena Rusija", da bi voleo da je izvede na kafu kako bi malo popričali.

 

- Čini mi se da zaista volite kafu – rekao je, nagovestivši da zna i druge stvari o njoj.

- Ponašao se kao stari prijatelj koga nisam prepoznala – ispričala je Grijaznevičeva.

Iako prvobitno zbunjena, shvatila je šta se dešava kada su se našli i kada ju je zasuo pitanjima o njenim putovanjima u inostranstvo i stranim kontaktima.

Federalna služba bezbednosti FSB Rusija Logo

Wikipedia

Federalna služba bezbednosti FSB Rusija Logo, Foto: Wikipedia

 

- Andrej - shvatila je, pokušavao je da je regrutuje kao doušnika.

- Možeš daleko da doguraš sa nama na svojoj strani - rekao joj je.

Sve srpske službe alarmirane - U pitanju je opstanak zemlje!

AUTOR: Alo.rs/ Informer/ M. G. DATUM I VREME: 20.11.2019. 12:03 - 20.11.2019. 12:29 Snimak koji je jutros objavljen u gotovo svim srpskim medijima, a na kome se vidi kako navodno ruski obaveštajac daje novac jednom navodno visokopozicioniranom srpskom zvaničniku, delo je jedne zapadne obaveštajne službe.

 

Njena priča pruža uvid u jedan od najtajanstvenijih delova ruskog bezbednosnog sistema. Doušnici su zapravo špijuni za rusku državu.

Nisu sveprisutni danas u Rusiji kao što su nekada bili u Istočnoj Nemačkoj ili u Sovjetskom Savezu, gde su milioni cinkarili svoje prijatelje i kolege.

Ali nakon što je zabranjena početkom devedesetih, praksa privlačenja Rusa da otkucavaju svoje sugrađane kao da je ponovo u zamahu.

Vlasti su željne unutrašnjih informacija o domaćoj opoziciji od antivladinih demonstracija u zimu 2011. i opet u maju 2017.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Viktor Voronkov, direktor Centra za nezavisno društveno istražovanje u Sankt Peterburgu, rekao je početkom godine listu Novaja gazeta da su mu četiri člana njegovog osoblja prijavili da je Federalna služba bezbednosti, naslednik KGB-a , pokušala da ih regrutuje.

- Ljudi retko prijavljuju takve stvari – rekao je on, i dodao da su oni kojima su prišli morali da potpišu sporazum o zaštiti podataka.

Uznemirena ali i intrigirana motivima i identitetom stranca koji joj se pojavio na vratima, Natalija Grijaznevič je nakon nekog vremena ipak pristala da se sastane sa njim.

FSB

printscreen

FSB, Foto: printscreen

 

Nedavno se bila vratila iz Vladivostoka gde je provela noć u pritvoru jer je pomagala u organizaciji konferencije koju je sponzorisala Otvorena Rusija.

Na kafi, ''Andrej'' joj je jasno stavio do znanja da je vrlo dobro upoznat sa svim problemima koje ima sa policijom.

PROČITAJTE VAŽNE TEKSTOVE:

 

Ponudio joj je da joj reši pravne probleme pod uslovom da mu ona vrati uslugu.

Njegov predlog je bio ovaj: ako bude pružala potrebne informacije, neće više imati problema sa policijom, ispričala je ona.

FSB

AP

FSB, Foto: AP

 

Jedini put kada nije bio pristojan bilo je kada je odbila njegovu ponudu. Ali čak ni tada, kaže ona, nije posegnuo za sirovim pretnjama.

Stigao razorni uragan! Guverner Floride poručuje stanovništvu: Bežite, evakuacija je naređena!

- Bilo je očigledno da mu ovo nije bio prvi put – rekla je na kraju Natalija Grijaznevič.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare