Beli anđeo
Instagram printscreen

 

Beli anđeo

Instagram printscreen

Beli anđeo, Foto: Instagram printscreen

Američki državni sekretar Majk Pompeo pre nekoliko dana je obelodanio da je nekoliko zaposlenih u Stejt departmentu pozitivno na koronavirus, a njegove fotografije iz porodičnog doma otkrivaju kako se štiti od opake bolesti - ikonom Belog anđela! Fotografije koje je Pompeo objavio pokazuju da je jedan od najbližih saradnika šefa Bele kuće Donalda Trampa okrenut hrišćanskim vrednostima, a ikona Belog anđela, koja mu daje duhovnu snagu, sinonim je za spasenje, nadu i čuda.

 - Suzan i ja ostajemo unutra i rešavamo zagonetku danas po podne. Savet za profesionalce: ako vam nedostaje plaža, samo prebacite na "Top Gun"! #Ostani kod kuće - napisao je Pompeo na Instagramu uz fotografiju na kojoj se vidi ikona Belog anđela.

 Ovo je ujedno i simbol povezanosti i razumevanja Srbije i Trampove administracije s obzirom na to da mnogi od njegovih uticajnih saradnika ne kriju da podržavaju hrišćanske vrednosti i imaju fleksibilniji stav o kosovskom pitanju.

Sveti arhangel Gavrilo je inače prikazan i u manastiru Mileševa na jedinstvenoj freski nazvanoj Beli anđeo. Ovo remek-delo srednjovekovne umetnosti pripada redu najlepših i najvažnijih evropskih slikarskih dostignuća, a na svodovima mileševskog manastira osvanula je u 13. veku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

‪Susan and I are staying in and doing a puzzle this afternoon. Pro tip: if you’re missing the beach, just throw on Top Gun! ?? #StayAtHome

A post shared by Mike Pompeo (@mikepompeo86) on Mar 21, 2020 at 1:23pm PDT

Beli anđeo ne samo što donosi potpuni sklad, odiše beskrajnom verom i nadom i prenosi onu najvažniju poruku - poruku ljubavi i mira, već je i naslikan tako da posetioca gleda direktno u oči bez obzira iz kog ugla ga posmatrate.