EVROPSKA EKONOMIJA PRED PUCANJEM! Pomislili su da je opasnost prošla, a onda su shvatili da im nedostaje ključna stvar!

Industrijska aktivnost u evrozoni ubrzala se u februaru zahvaljujući rastućoj tražnji, ali se istovremeno suočila sa nestašicom sirovina i povećanjem troškova inputa, pokazuje današnje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit.

Evropska unija
Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Markitov finalni indeks menadžera nabavke (PMI) skočio je u februaru na najviši nivo u poslednje tri godine, na 57,9 poena sa januarskih 54,8 bodova, što je iznad početne fleš procene od 57,7 poena i jedan od najviših pokazatelja u 20-godišnjoj istoriji ovog istraživanja, prenosi Rojters.

Indeks koji meri mo proizvodnju popeo se na 57,6 poena sa 54,6 bodova, nadmašujući značajno cifru 50 koja razdvaja rast od pada aktivnosti.

Kompozitni PMI indeks, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, treba da bude objavljen u sredu.

Radnici
Radnici, Foto: EPA/FILIP SINGER

Mere ograničenja uvedene širom kontinenta u nastojanju da se zaustavi širenje koronavirusa zatvorile su veliki deo industrije evrozone u kojij dominira uslužni sektor, što znači da je podrška rastu ekonomije pala na proizvođače.

„Proizvodnja je u dosadašnjem delu godine sve svetlija tačka u ekonomiji zone evra. Solidna proizvodna ekspanzija očigledno pomaže da se ublaži trenutna slabost uzrokovana virusom u mnogim sektorima koji su direktno sučeljeni s potrošačima, smanjujući negativan uticaj lokdauna u mnogim zemljama i ograničavajući ukupnu stopu ekonomskog pada", kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Uzlet potražnje za industrijskom robom doveo je do toga da fabrike povećavaju broj zaposlenih prvi put u poslednjih skoro dve godine.

Međutim, mere zaključavanja su izazvale poremećaj lanaca snabdevanja pa se fabrike bore s problemom nabavke sirovina, što za posledicu ima veliko produženje rokova isporuke.

Evropska unija
Evropska unija, Foto: Shutterstock

„Snažan rast proizvodnje doneo je sa sobom i probleme, s obzirom na to da ponuda još uvek ne zadovoljava tražnju za inputima. Širom bloka se izveštava o odlaganju isporuka i nestašicama materijala, što je dovelo do skoro rekordnih kašnjenja u lancu snabdevanja“, ističe Kris Vilijamson.

Nestašice su omogućile dobavljačima da podognu cene najbržim tempom u gotovo poslednjh 10 godina. PMI indeks cena inputa skočio je na 73,9 poena u februaru sa 68,3 poena prethodnog meseca.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi