Let do Kalinjingrada
Printscreen
Let do Kalinjingrada

Printscreen

Let do Kalinjingrada, Foto: Printscreen

Autor je naglasio da ovaj region ima ključni značaj u političkoj i vojnoj strategiji Rusije. On je nazvao Kalinjingradsku oblast "vratima" koja vode u Baltičko more i poljsku niziju – mesta kroz koja vodi put u centralnu i zapadnu Evropu.

Poljski general je skrenuo pažnju na to da se u regionu nalaze glavne snage Baltičke flote i odbrambene snage Kalinjingradskog regiona. Po njegovim rečima, u slučaju rata, oni treba da osiguraju superiornost Rusije na moru i u vazduhu. Međutim, zbog pojave snaga NATO-a u Baltiku, ove odbrambene jedinice mogu biti iskorišćene i u druge svrhe.

dron Orion ruska vojska

printscreen

dron Orion ruska vojska, Foto: printscreen

"Jedna od mogućih opcija – blokiranje prebacivanja jedinica NATO-a kopnom, morem i vazduhom na teritoriju baltičkih država, kao i podrška ruskoj 6. armiji koja je raspoređena izvan njihove istočne granice", piše Skšipčak.

General smatra nerazumnom koncept jačanja baltičkih država u slučaju rata i prebacivanja u njihov region značajnih snaga NATO-a zbog prevelike prednosti "protivnika" u poređenju sa manjim snagama Alijanse u istočnoj Evropi.

"Ruskoj 6. armiji, u saradnju sa Baltičkom flotom, biće potrebna dva do četiri dana da zauzme baltičke države", smatra on.
Po njegovom mišljenju, nakon što "Baltik bude zauzet", glavna dejstva će se premestiti na južni deo Baltičkog mora i u pravcu poljske obale.

Skšipčak je takođe pozvao da se ne precenjuje uloga Suvalskog koridora na granici Poljske i Litvanije koji, kako je naglasio general, ima samo taktički značaj.