Vakcina Fajzer
Tanjug/AP
Vakcina Fajzer

Tanjug/AP

Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

Govoreći u petak, portparol Pijotr Muler rekao je javnom emiteru Poljskeog Radio Program 1 da vlada razmatra pravnu akciju protiv Fajzera ukoliko kompanija ne otkloni svoje nedostatke.

"Mislim da bi takva odluka (o pravnom postupku) mogla da bude doneta sledećeg meseca ako se te zalihe ne završe u skladu sa izjavom proizvođača", rekao je Muler.

Da li Fajzer završiti isporuke na vreme?

 

U ponedeljak je Poljska primila 176.000 doza vakcine Fajzer, približno polovinu očekivanog.

U četvrtak je ministar zdravlja Adam Niedzielski rekao da će neisporučene doze biti pokrivene od sredine februara.

Ruska vakcina, Sputnik V

EPA

Foto: EPA

"Trenutno imamo situaciju da proizvođač izjavljuje... da će ove razlike biti pokrivene", rekao je Muler, dodajući "ako to nije slučaj, naravno da će se morati razmotriti pravne mere."

Prošlog petka, Fajzer je obavestio Evropsku uniju da će privremeno smanjiti isporuke vakcine za Kovid-19 dok je kompanija nadograđivala svoj pogon u belgijskom gradu Purs.

Nemačka i italijanska vlada takođe su izrazile nezadovoljstvo odlukom farmaceutske kompanije.

U sredu je italijanski ministar za regionalne poslove Frančesco Bočia rekao da vlada razmatra pravnu akciju protiv farmaceutskog giganta nakon što su kašnjenja umanjila sposobnost Italije da se pridržava svog plana vakcinacije.

Glavni imunolog u zemlji, Domeniko Arkuri, rekao je da su regionalni guverneri "jednoglasno" podržali potez za preduzimanje građanske ili krivične akcije, gde je to bilo moguće."