Poljski ultradesničari
Twitter/Printscreen/Agnieszka Pi
Poljski ultradesničari, Foto: Twitter/Printscreen/Agnieszka Pi

 

* Desetine hiljada poljskih nacionalista izašlo je na ulice Varšave

* Oni učestvuju u godišnjem maršu krajnje desnice u znak sećanja na nezavisnost zemlje

* Tokom marša oni su isticali simbole bele noći i mahali su bakljama

Učesnici su nosili poljske zastave i uzvikivali su "Ne Evropskoj uniji" i "Čast domovini!". Demonstranti u crnim kapuljačama transparentima su pozivali na "poljsku Intifadu".

Pročitajte još:

 

Marš se održava u znak sećanja na uspostavljanje Druge Poljske Republike 1918. godine, formirane posle Prvog svetskog rata od delova Nemačke, Austrije i Rusije.

Organizator Robert Bakjevič upozorio je okupljene učesnike u Varšavi da je svet "napustio Boga i hrišćanstvo" i da se Poljska neće smiriti gledajući "dok nacije zapadne Evrope umiru", preneo je Rojters.

Antiimigracija bila je još jedna od tema događaja, a Zjemovit Pžebitkovski iz ultranacionalističke poljske grupe mladih poručio je Poljacima da je važno negovati "nacionalni moral" i zaustaviti masovnu imigraciju.

Marš je privukao pažnju i učešće krajnjih desničara iz čitavog sveta. Ove godine su učestvovali aktivisti krajnje desne italijanske grupe Forca Nuova i aktivisti iz Mađarske.

Ovogodišnji događaj bio je znatno manji od prošlogodišnjeg koji je obeležio stogodišnjicu poljske nezavisnosti, na kojem je učestvovalo oko 200.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!