Ubistvo škaljaraca, Forst, Nemačka
Profimedia
Ubistvo škaljaraca, Forst, Nemačka

Profimedia

Ubistvo  Forst, Nemačka, Foto: Profimedia

U sredu je u napadu u Haleu ubijeno dvoje ljudi, a napad je priznao 27-godišnji Nemac, prethodno nepoznat policiji.

Napadač, identifikovan kao Šfefan B, navodno je sam napravio oružje prema instrukcijama sa interneta, a pre napada je objavio i antisemitski članak. Napad je, kako podseća AP, prenosi uživo preko jednog popularnog sajta za igranje igrica.

PROČITAJ JOŠ:

Posle tog napada, nemački zvaničnici su tražili dodatne policijske snage u borbi protiv kranje desničarskog ekstremizma, kao i da se više usredsrede na onlajn platforme koje se, kako upozoravaju, sve više koriste kao sredstvo širenja desničarskog radikalizma i povezivanja istomišljenika na način koji je prepoznat kod islamskih ekstremista.

Ubistvo škaljaraca, Forst, Nemačka

Profimedia

Ubistvo , Forst, Nemačka, Foto: Profimedia

Šef obaveštajne agencije za unutrašnju bezbednost (BfV), Tomas Haldenvang je rekao da je napadu u Haleu sličan onima u Teksasu, Novom Zelandu i Norveškoj i da pokazuje da je neophodno da bezbednosne službe imaju bolja oruđa za borbu protiv onlajn ekstremizma.

On je pozvao vlasti da dozvole da se instalira softver za nadzor softvera na uređajima koje koriste osumnjičeni kako bi mogle da se "čita" njihova enkriptovana komunikacija.

Otkrivamo detalje sednice u Interpolu! Haradinaj se uplašio totalnog debakla, pa povukao neočekivan potez!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 15.10.2019. 15:45 - 15.10.2019. 15:52 Shvatili da će biti poraženi! Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Sava Radovanović Daans je Ambasadi Srbije u Parizu dostavljena nota, kojom Ramuš Haradinaj povlači zahtev za prijem Kosova u Interpol. Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Priština je bukvalno povukla zahtev sat vremena pre početka sednice Generalne skupštine Interpola.

Šef Federalne kriminalističke policije Holger Minh je ukazao da pretnje i nasilje na internetu stvaraju "atmosferu straga" u Nemačkoj, što odvraća ljude od rada u javnim službama.

"Krivična dela desničara predstavljaju pretnju za našu demokratiju. Situacija je ozbiljna", upozorio je Minh.

BONUS VIDEO: