Navijači Lacija
screenshoot/Youtube
Navijači Lacija

screenshoot/Youtube

Navijači Lacija, Foto: screenshoot/Youtube

Istraga protiv njih je počela posle ubistva njihovog lidera Dabolika, koji je likvidiran u jednom rimskom parku gde je došao na sastanak sa partnerom a završio sa metkom u glavi.

Udovica i porodica Dijabolika (pravo ime Fabricio Piščateli) demantovali su medijske spekulacije da je Diabolik mafijaš ili da je povezan sa mafijom. U vreme njegove smrti on je imao povećan broj pravosnažnih presuda, još veći broj neriješenih predmeta i oko dva miliona eura imovine.

Proširila se priča, identična iz više izvora, da je Diabolik morao da se vidi sa nekim ko mu duguje 100.000 evra za pošiljku kokaina. Policija je pronašlada je u proteklih devet meseci, na rimsko tržište je stigla droga vredna 120 miliona evra - 250 kilograma kokaina i 4250 funti hašiša.

Ta faza istrage završila se u četvrtak u zoru spektakularnim masovnim hapšenjem od strane Finansijske policije: 50 osumnjičenih lica je poslato u istražne zatvore, a drugi, radi privođenja, u kućni pritvor.

Među onima koji su uhapšeni u četvrtak je i Fabricio Fabieti, broker koji se u snimljenom telefonskom razgovoru hvalio da pati od patnje hvaleći se da mora da "snabdeva čitav Rim".

Dijabolik je imao milion dolara za probnu pošiljku iz Kolubije koju bi brzo utrostručio. Diabolik je napravio karijeru pokušavajući da se sprijatelji sa mafijašima, vodeći računa da se ne zamera nikom. Nabavljao im je karte za utakmice Lacija, a često se i slikao sa njima.

Nova mafija nije delovala grubo, čak naprotiv. Uostalom, bili su primećeni na severu Rima, u stambenim naseljima bogatijeg, uljudno pokornog sveta, svoje vrste. "To je kriminalna grupa koja nema premca u drugim italijanskim gradovima i kombinuje ne samo sportski i politički kriminal" (naime, onaj koji živi od takmičenja, javnih nabavki, zapošljavanja u javnim službama, itd.) - precizirao je vršilac dužnosti rimskog okružnog tužioca Mikele Prestipino.

Među svim tim "sinovima uglednih porodica", "skladno integrisanima u društvo", iza rešetaka su Nikolas i Emiliano Pasimovič (iz Latinske Amerike), zatim Adnan Ibraković (ne iz Amerike) i Stefano Pičioni , Paolo Salvemini, Stefano Coniljio, Adamo Kasteli, Angelo Bartocci, Giuliano Cappoli, Abramo Di Guglielmo, Sabatino Di Đuljielmo - svi rođeni između 1960-ih i 1980-ih. Svi navijači "Lacija" desničarske orjentacije. Svi su pobožno vezani za lako sticanje novca i nasilno pravilo jačih, posebno ako je odnos pet ili više prema jedan.

Zlatna omladina, kako su je novinari crne hronike zvali. Mafija bez potrebe, iz pohlepe. Mafija koja vodi ekstremnim posledicama logike kapitalizma: obogatiti se što je više moguće, nagomilati što je brže moguće, investirati što je moguće više, kome je stalo do zaposlenja, proizvodnje, životne sredine, a kamoli do zakona.