London, engleska policija
Frank Augstein
London, engleska policija

Frank Augstein

London, engleska policija, Foto: Frank Augstein

Demonstranti u Londonu, okupljeni na Trafalgar skveru kako bi izrazili protest protiv novih epidemioloških mera, sukobili su se policijom koja je pokušala da ih rastera zbog nepoštovanja zdravstvenih protokola.

Na protestima je uhapšeno 10 demonstranta, dok su četiri policajca povređena. Policija je demonstrantima naredila da se raziđu jer nisu poštovali mere socijalnog distanciranja, niti su nosili zaštitne maske.

Iz policije je saopšteno da protesti više ne mogu biti izuzeti od zabrane okupljanja više od šestoro ljudi, jer se demonstranti nisu povinovali epidemiološkim mera, koje predstavljaju uslov za to.

Na protestima je uhapšeno 10 demonstranata, kako prenosi Rojters. Četiri policajca su povređena, uključujući i dvojicu koji su prevezeni u bolnicu.

Pročitajte još:

Vlada Velike Britanije je ranije u toku ove nedelje saopštila da će barovima i restoranima na nivou čitave zemlje biti zabranjeno da rade nakon 22 sata. Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštovanje mera.

Okupljanje više od šestoro ljudi je zabranjeno, izuzev u slučaju protesta. Na protestima može biti okupljen veći ljudi, pod uslovom da ogranizatori prilože procenu rizika za organizovanje skupa i da poštuju mere socijalnog distanciranja.

Prošle nedelje sličan protest ogranizovan je na istom mestu, a policija tvrdi da je tokom prilikom povređeno nekoliko pripadnika organa reda, nakon što je manji broj demonstranata postao nasilan. U Velikoj Britaniji je broj zaraženih korona virusom u poslednja 24 sata uvećan za 6.042 na 429.277, dok su od posledica COVID-19 preminule još 34 osobe, ukupno 41.971 od početka pandemije.

Pročitajte još: