Polarni medved
Printscreen/YouTube
Polarni medved

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Ruski naučnik upozorio je da se na Arktiku povećavaju slučajevi da se polarni medvedi ubijaju i jedu, jer topljenje leda i ljudske aktivnosti uništavaju njihovo stanište.


Slučajevi kanibalizma među polarnim medvedima su dugo utvrđena činjenica, ali zabrinuti smo jer su ranije takvi slučajevi bili retki, a sada se beleže prilično često rekao je stručnjak za polarne medvedi Ilija Mordvinčev.

„Kanibalizam kod polarnih medveda se povećava“, rekao je Mordvinčev. Govoreći na prezentaciji u gradu Sankt Peterburgu, on je sugerisao da bi ponašanje moglo biti posledica nedostatka hrane.

U nekim sezonama nema dovoljno hrane i veliki mužjaci napadaju ženke sa mladuncima, rekao je.

Rast slučajeva takođe može delimično biti posledica većeg broja ljudi koji rade na
Arktiku i prijavljuju takvo ponašanje, rekao je.

Sada dobijamo informacije ne samo od naučnika, već i od sve većeg broja naftnih radnika i zaposlenih u ministarstvu odbrane.

Ove zime područje od Obinskog zaliva do Barentsovog mora, gde su polarni medvedi obično lovili, sada je prometna ruta za brodove koji nose LNG (tečni prirodni gas), rekao je Mordvinčev.

Obinski zaliv je uvek bio lovište za polarne medvede. Sada se lomi led tokom cele
godine, rekao je on.

Rusija, koja je već ključni svetski izvoznik nafte i gasa, želi da razvije svoj LNG potencijal na Arktiku. Tamo je takođe značajno nadogradila svoje vojne objekte.