Izrael
EPA/DAVID COHEN
Izrael

EPA/DAVID COHEN

Izrael, Foto: EPA/DAVID COHEN

Nesreća je pojačala debatu oko uloge ultraortodoksne verske jevrejske manjine u Izraelu i odbijanja nekih njihovih lidera da priznaju državnu vlast, preneo je AP.

Festival je privukao oko 100.000 ljudi, a većina od njih su bili upravo ultraortodoksni Jevreji, čiji su politički lideri izvršili pritisak na premijera Benjamina Netanjahija i ostale članove vlade da omoguće vecći broj prisutnih.

Grupa penzionisanih policajaca je danas pozvala premijera da pokrene nezavisnu komisiju koja bi istražila sve okolnosti nesreće.

Ovo telo bi trebalo da ima ovlašćenje da ispituje visoko rangirane političare i ljude koji odlučuju, kao i da idu dalje od istrage ministarstva pravde, koje ispituje moguću nemarnost policije na mestu nesreće.

Najveća civilna nesreća u izraelskoj istoriji dogodila se tokom festuvala Lag BaOmer na planini Meron na severu Izraela.

Veruje se da je na tom mestu u drugom veku sahranjen rabin Šimon Bar Jočaji, a svake godine, izuzev prošle, na tom mestu se okupljaju ljudi kako bi palili vatru, pevali i plesali.