Automobil uleće među ljude u Novom Sadu
Printscreen: Youtube
Automobil uleće među ljude u Novom Sadu

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

 

* Komarac prenosi redak i smrtonosni virus koji napada mozak

* Otkriven je na Floridi u okrugu Orindž

* Reč je o virusu istočnog konjskog encefalitisa (EEEV)

U okrugu Orindž na Floridi otkriven je redak virus koji napada mozak, a stanovnicima tog kraja savetovano je da se čuvaju komaraca koji prenose smrtonosnu bolest.

Odeljenje za zdravlje Floride saopštilo je da je u okrugu Orindž detektovan virus istočnog konjskog encefalitisa (EEEV), koji prenose komarci, a koji napada ljudski mozak.

Pročitajte još:

Rizik od prenošenja virusa na ljude povećao se nakon što je virus detektovan na pilićima koje lokalne vlasti koriste za praćenje zaraznih bolesti. Stanovnici su upozoreni da se čuvaju komaraca jer njihov ujed može dovesti do fatalnog oticanja mozga.

EEEV može da izazove oticanje mozga, što može dovesti do glavobolja, konvulzija, pa čak i smrti, samo dva dana nakon početka simptoma. Preživelima mogu ostati neurološka oštećenja. Međutim, simptomi oticanja mozga ne razvijaju se kod svih. Kod većine zaraženih razvijaju se simptomi slični gripu ili simptoma uopšte nema.

Komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Specifično lečenje ili vakcina protiv EEEV ne postoji. Prema izveštaju Centra ka kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u SAD u proseku se otkrije sedam slučajeva te opasne infekcije.

Stanovnicima je savetovano da pokrivaju tela, koriste sredstva protiv komaraca, ne koriste ustajalu vodu i koriste mreže na vratima i prozorima kako komarci ne bi mogli da uđu u zatvorene prostore.

BONUS VIDEO: Ne okrećite glavu od tuđe nesreće! Ovoj porodici je potrebna naša pomoć