"Tesla roudster" snimljen u svemiru
Printscreen: Youtube

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

Ivan Moisejev sa Instituta za kosmičku politiku ističe da ruskih i kineskih satelita ima mnogo manje nego američkih, ali da se ovde ne radi o realnom stanju stvari.

Ruski i kineski sateliti — razlog za dodatno finansiranje

„Ovakvi razgovori su stalna tema savremenog početka kosmičke ere. Američkoj vojsci je neophodno finansiranje, a Kongres nije uvek rad da odobri traženi novac. I onda se kroz medije plasiraju svi materijali o vojno-kosmičkim programima drugih zemalja, ali se oni dostavljaju i kongresmenima, kako bi se postigli ciljevi“, rekao je ekspert.

Deo eksperata smatra da ove izjave nisu direktno usmerene samo ka američkim kongresmenima, već i ka evropskim saveznicima na koje Amerikanci već dugo vrše pritisak za povećanje budžeta za odbranu. SAD stalno govore o potrebi za povećanjem vojnog potencijala, kako bi se pružio otpor Rusiji i Kini, koje su označene kao strateški neprijatelji SAD, bez obzira što one zajedno nemaju ni delimično toliko veliki vojni budžet kao Amerika ili NATO.

Manevri ruskih i američkih satelita

Kada je reč o ruskom satelitu koji navodno prati američke, Lanata nije izneo nikakve detalje, ali eksperti pretpostavljaju da je reč o satelitu koji je u novembru 2019. godine lansiran sa kosmodroma „Plescek“. Prema njihovim rečima, ovaj satelit je isključivo predviđen za nadgledanje stanja ruskih kosmičkih aparata, ali ne i za praćenje satelita NATO-a.

Moisejev ipak navodi da postoje određena zapažanja da su se američki i ruski satelit približili do rastojanja od 13 kilometara, ali da takve igre uvek postoje. Nekada su se avioni i podmornice približavali, a sada se približavaju kosmički aparati. S druge strane, ne treba zaboraviti složenost kretanja satelita u kosmosu, te da se ovako nešto moglo i slučajno desiti.

„Postojali su izuzetno čudni manevri. Sateliti su mogli manevrisati u jednoj istoj zoni, na istim orbitama. Tamo je veoma složena mehanika“, rekao je ekspert.

Da evropski saveznici bolje čuju

Bez obzira na sve, eksperti smatraju da su sve ove izjave upućene evropskim partnerima, što je jasno iz izjave Lanata da će zapadne zemlje morati samostalno da se suoče sa pretnjama, jer NATO nema vojne objekte u kosmosu i neće snositi odgovornost za preduzimanje konkretnih mera za zaštitu bilo kog kosmičkog objekta. Ovo delimično liči na pretnju, a delimično na optužbu zbog nedovoljnih kapaciteta za reagovanje. Ne treba zaboraviti da je u novembru prošle godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da kosmos predstavlja novu operativnu sferu Alijanse.

Zvanična Moskva i dalje upozorava da NATO svojim opasnim igrama pokušava da destabilizuje ne samo kosmos, već i sajber-prostranstvo, što utiče na opštu stabilnost država u međunarodnom sistemu.