Tanker
screenshoot/Twitter
Tanker, Foto: screenshoot/Twitter

Svetska vest broj jedan ovog dana je napad na dva tankera koji se dogodio u Omanskom zalivu rano jutros. Prema navodima Rojtersa, tankeri puni nafte gađani su torpedom, a jedan od njih i dalje gori.

Prema dosadašnjim podacima, pogođeni su tankeri kompanije "Frontlajn" i "Kokuka kurejdžes", koji je plovio pod zastavom Paname. Drugi mediji naveli su da je reč o tankerima norveških kompanija, dok iranski ministar spoljnih poslova navodi da su napadnuti tankeri povezani s Japanom.

Da stvar postane zanimljivija, napad se dogodio baš u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe, zbog čega je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocenio da samo reći „sumnjivo“ nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo.

PROČITAJ JOŠ:

Treba pomenuti i da ovaj, poslednji incident s tankerima koji prevoze naftu, dolazi mesec dana od prethodnog, kada su u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata napadnuta dva tankera Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD.

Iz Vašingtona je odmah prstom uprto u Iran te su tenzije između te dve zemlje dignute na najviši nivo. Sada je situacija postala zaista ozbiljna i dalji porast tenzija je sasvim izvestan, ocenio je na svom nalogu na Tviteru diplomata Karl Bilt.

Prema najnovijim informacijama, Iran je saopštio da je spreman da podigne nivo bezbednosti u svojim vodama, nakon ovog poslednjeg napada.

Sputnjik internešenel je preneo i da je s jednog od napadnutih tankera evakuisano 11 Rusa, koji su bili posada "Frontlajnovog" tankera. AFP, AP, Rojters i ostale svetske agencije prenele su da su ukupno evakuisane 44 osobe i da nema poginulih.

Međutim, kontradiktorni su izveštaji tome da je "Frontlajnov" tanker, u međuvremenu potonuo, nakon niza eksplozija na njemu.