Donald Tramp
EPA/Anna Moneymaker
Donald Tramp

EPA/Anna Moneymaker

Donald Tramp, Foto: EPA/Anna Moneymaker

Sudije su odbile Trampov zahtev da odloži primenu sudske odluke donete 7. oktobra po kojoj se knjigovodstvenoj firmi Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Sajrus Venc, okružni tužilac sa Menhetna, inače iz redova Demokratske stranke.

Vrhovnom sudu trebalo je nekoliko meseci da donese odluku u tom slučaju. Instutucija, u čijem sastavu je troje sudija koje je imenovao bivši predsednik, nije se oglašavala tokom izbornog procesa i perioda u kom je Tramp ulagao prigovore na poraz.

Učinila je to mesec dana po okončanju mandata bivšeg predsednika, prenosi Glas Amerike.

Slučaj se odnosi na Trampovu poresku evidenciju kao privatnog lica i poslovnog čoveka u poslednjih osam godina. Sa tim u vezi - tužioci nisu obelodanili previše informacija.

U jednom sudskom spisu tokom protekle godine naveli su da sa pravom traže uvid u evidenciju zbog, kako su precizirali, izveštaja u javnosti o mogućem značajnom i dugotrajnom kriminalnom ponašanju u Trampovoj organizaciji.

Deo istrage odnosi se na isplate glumici u industriji za odrasle Stormi Danijels i manekenki Karen Mekdugal da ne bi otkrivale detalje navodnih afera sa Trampom tokom predsedničke kampanje 2016.

Tramp je negirao da je sa njima imao vanbračne afere.

Jula 2020. sudije Vrhovnog suda su rezultatom glasanja sedam prema dva odbacile Trampovu argumentaciju da je predsednik države imun na istragu dok je na funkciji ili da je potrebno da tužilac pokaže veći stepen potrebe da se obelodani poreska evidencija šefa države.

Tu odluku podržali su Nil Gorsač i Bret Kavano, koji su bili Trampov izbor za sudije Vrhovnog suda. Odluka je doneta i objavljena pre nego što je Ejmi Koni Beret, treći izbor bivšeg predsednika, kao sudija nasledila Rut Bejder Ginzberg.

Deo presude predstavljala je i odluka da se slučaj vrati u nadležnost sudova nižih nadležnosti. Takođe, odlučeno je i da se podaci o Trampovoj poreskoj evidenciji ne objavljuju dok traju procesi pred tim sudovima.

Trampovi advokati posezali su za dodatnim argumentima kojima su obrazlagali zašto poreske podatke Donalda Trampa ne bi trebalo obelodanjivati - ali su, pred federalnim sudom u Njujorku odbijeni u redovnom postupku i nakon žalbe.

Reč je o presudama čije stupanje na snagu je bivši predsednik SAD-a nastojao da odloži.

Pročitajte još: